Vom afla in randurile urmatoare cum se procedeaza in cazul in care se primeste o factura de reducere comerciala de la un furnizor de bunuri non UE, potrivit Codului Fiscal. Este important de dezbatut cum se va proceda din punct de vedere TVA si daca trebuie declarata suma in D300 (Decont de taxa pe valoarea adaugata).
Factura de reducere comerciala: raspunsul specialistului
Potrivit pct. 34 din Normele Metodologice date in aplicarea Codului Fiscal, in sensul art. 289 din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde elementele prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) - d) din Codul fiscal, daca acestea sunt cunoscute in momentul in care intervine exigibilitatea taxei pentru un import.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La art. 286 alin. (4) lit. a) sunt cuprinse rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei ( a se vedea art. 285 cu privire la exigibilitatea taxei in cazul unui import. De regula, exigibilitatea taxei intervine la data exigibilitatii taxelor vamale).
Totodata, alin. (2) al pct. 34 din Normele Metodologice (date in aplicarea rt. 289 din Codul Fiscal) precizeaza ca baza de impozitare pentru importul de bunuri nu se ajusteaza in cazul modificarii ulterioare a elementelor care au stat la baza determinarii valorii in vama a bunurilor, ca urmare a unor evenimente prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) - d) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care aceste modificari sunt cuprinse intr-un document pentru regularizarea situatiei emis de organele vamale.
Situatiile in care Organele vamale emit un document de rambursare a TVA prin care s-ar putea efectua corectia TVA dedusa in baza Declaratiei vamale de import (initiala) sunt prevazute la art. 258 – 261 din Legea nr. 86/2006, Codul vamal al Romaniei, precum si in Regulamentul de aplicare a Codului vamal aprobat prin HG nr. 707/2006 ( de regula, in cazul returului de marfa. A se vedea sectiunea 2, art. 535 si urmatoarele din regulament).
In consecinta, factura primita de la furnizorul non UE se inregistreaza prin articolul contabil 401 Furnizori = 609 Reduceri comerciale primite, neavand implicatii din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
In decontul de TVA factura de reducere poate fi inscrisa pe rd. 28, cu semnul minus.
Potrivit anexei 2 la Ordinul nr. 591/2017 pe rd. 28 se inscrie:
- contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii, a caror livrare/prestare a fost scutita de taxa, neimpozabila sau supusa unui regim special de taxa;
- contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii, din alte state membre, pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- contravaloarea achizitiilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa sau neimpozabile in Romania;
- contravaloarea achizitiilor de servicii intracomunitare scutite de taxa pe valoarea adaugata;
- contravaloarea importurilor scutite de taxa pe valoarea adaugata.
Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.