email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectie fiscala la o societate radiata

OG 92/2003Legea 31/1990insolventaradiere

 

 


Intrebare:

In ce masura, asupra activitatii desfasurate de un agent economic mai poate fi efectuata o inspectie fiscala in cazul in care, la data initierii acesteia, agentul economic era radiat din Registrul comertului?

In plus, se mai poate efectua la un astfel de agent economic un control incrucisat pentru verificarea unor operatiuni comerciale daca este radiat si daca nu mai exista ca si contribuabil?

Raspuns:

Asa cum este si firesc, o societate radiata din Registrul Comertului nu mai are calitatea de contribuabil, motiv pentru care nu mai poate fi supusa unei inspectii fiscale sau a unui control incrucisat. in baza prevederilor OG 92/2003 , republicata, privind Codul de procedura fiscala , cap. I, art. 94, alin. (1), inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili.



Daca acel contribuabil nu mai exista, fiind radiat in baza prevederilor Legii 31/1990, republicata privind societatile comerciale inspectia fiscala nu mai are obiect. De asemenea, o societate radiata nu mai figureaza cu obligatii fiscale de plata in fisa de evidenta analitica pe platitor organizata la nivelul organului de administrare fiscala aspect care rezulta si din prevederile art. 176 "Insolvabilitatea" alin. (6) din Codul de procedura fiscala .

Conform acestui articol, creantele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiati din registrele in care au fost inregistrati se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale.

De asemenea, la un contribuabil radiat nu mai poate fi efectuat nici controlul incrucisat.
 
Faptul ca ati fost anuntati pentru efectuarea unei inspectii fiscale generale si partiale, inclusiv pentru efectuarea unui control incrucisat, inseamna ca figurati activ in evidenta analitica pe platitor a organului fiscal. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca reprezentantul legal al societatii radiate d.p.d.v. juridic avea obligatia sa predea organului fiscal competent certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia in termen de 30 de zile de la data radierii, obligatie care rezulta din prevederile art. 77 din Codul de procedura fiscala .

Astfel, pentru radierea fiscala, reprezentantul legal trebuia sa depuna sau urmeaza sa depuna in cel mai scurt timp declaratia cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1" la care se anexeaza dovada radierii d.p.d.v. juridic. Aceasta declaratie se completeaza la sectiunea F "DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI" punctul 3 "Radiere" in care se inscrie data de la care s-a efectuat radierea la registrul comertului.
 

 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 92/2003Legea 31/1990insolventaradiere


Data aparitiei: 07 Decembrie 2011

Votati articolul "Inspectie fiscala la o societate radiata":
Rating:

Nota: 3.97 din 5 din 39 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X