In contextul prederilor art.124.1 din OG 92/2003 (Codul de procedura fiscala), vom stabili care este modul de calcul al majorarilor de intarziere de 2% si daca se calculeaza pe luna sau fractie de luna pentru creantele neincasate la termen.
Conform Contractului de delegare a serviciului de alimentare cu apa, UAT, trebuie sa returneze operatorului, in 5 zile lucratoare, sumele incasate la bugetul local cu titlu de redeventa, taxe si impozite (conform OUG 198/2005).
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
De exemplu: data platii efectuata de operator cu titlu de redeventa: 22.09.2015 - 100 lei
Ultima zi de returnare a sumei incasate de catre UAT: 29.09.2015
Data efectuarii platii de catre UAT: 30.09.2015
Mod calcul majorare:100 lei x 2% x 1 luna = 2 lei nivel majorare datorat
Este corect modul de calcul?
Potrivit prevederilor Normelor pentru constituirea, alimentarea si utilizarea Fondului pentru intretinere, inlocuire si dezvoltare din Anexa la OUG 198/2005, unitatea administrativ-teritoriala contribuie la Fondul de Intretinere, Inlocuire si Dezvoltare, denumit in continuare Fondul IID cu sume incasate in bugetele locale sau judetene, dupa caz, cel putin egale cu:
a) varsamintele din profitul net de la regia autonoma de interes local sau judetean care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene;
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
b) dividendele de la societatea comerciala cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene;
c) redeventa aferenta bunurilor concesionate societatii comerciale care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene. In cazul in care imprumutatul este unitatea administrativ-teritoriala, redeventa anuala va fi stabilita la un nivel care sa acopere cel putin serviciul datoriei publice pentru anul respectiv aferent imprumutului de cofinantare contractat de unitatea administrativ-teritoriala
Potrivit prevederilor art. 6 alin (1) , alimentarea contului deschis potrivit art. 3 alin. (1) se efectueaza dupa cum urmeaza:
a) de catre unitatea administrativ-teritoriala in termen de 5 zile lucratoare de la incasarea sumelor datorate de catre operator;
b) de catre operator in termen de 5 zile lucratoare de la constatarea insuficientei surselor datorate potrivit alin. (2) al art. 4, dar in orice caz nu mai tarziu de data scadentei serviciului datoriei.
In cazul in care sumele nu sunt platite integral si la termenele stabilite in Fondul IID, astfel incat cerintele minime stabilite conform art. 9 sa fie indeplinite, majorarile de intarziere calculate pentru sumele neachitate in termen, in conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de colectare a creantelor bugetare, daca legea nu prevede altfel, vor constitui creante ale bugetului local si vor fi executate conform dispozitiilor legale in vigoare, dupa cum se prevede la art. 7 din acelasi act normativ.
Potrivit prevederilor art.124 indice 1 din OG92/2003 privind Codul de procedura fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 119 alin. (1) si art. 120 indice 1 , pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata datorate bugetelor locale, se datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere.
Nivelul majorarii de intarziere este de 2% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Avand in vedere aceste prevederi, apreciez ca calculul dvs. este corect.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal