Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Creantele datorate bugetelor locale. Cum se calculeaza majorarile de intarziere?

Data aparitiei: 13 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
creantedatorii bugetareimprumutcontract delegaremajorari intarziere

In contextul prederilor art.124.1 din OG 92/2003 (Codul de procedura fiscala), vom stabili care este modul de calcul al majorarilor de intarziere de 2% si daca se calculeaza pe luna sau fractie de luna pentru creantele neincasate la termen.

Conform Contractului de delegare a serviciului de alimentare cu apa, UAT, trebuie sa returneze operatorului, in 5 zile lucratoare, sumele incasate la bugetul local cu titlu de redeventa, taxe si impozite (conform OUG 198/2005).

De exemplu: data platii efectuata de operator cu titlu de redeventa: 22.09.2015 - 100 lei
Ultima zi de returnare a sumei incasate de catre UAT: 29.09.2015
Data efectuarii platii de catre UAT: 30.09.2015
Mod calcul majorare:100 lei x 2% x 1 luna = 2 lei nivel majorare datorat

Este corect modul de calcul?

 

Potrivit prevederilor Normelor pentru constituirea, alimentarea si utilizarea Fondului pentru intretinere, inlocuire si dezvoltare din Anexa la OUG 198/2005, unitatea administrativ-teritoriala contribuie la Fondul de Intretinere, Inlocuire si Dezvoltare, denumit in continuare Fondul IID cu sume incasate in bugetele locale sau judetene, dupa caz, cel putin egale cu:

a) varsamintele din profitul net de la regia autonoma de interes local sau judetean care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene;

b) dividendele de la societatea comerciala cu capital integral sau majoritar de stat care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene;

c) redeventa aferenta bunurilor concesionate societatii comerciale care beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene. In cazul in care imprumutatul este unitatea administrativ-teritoriala, redeventa anuala va fi stabilita la un nivel care sa acopere cel putin serviciul datoriei publice pentru anul respectiv aferent imprumutului de cofinantare contractat de unitatea administrativ-teritoriala

Potrivit prevederilor art. 6 alin (1) , alimentarea contului deschis potrivit art. 3 alin. (1) se efectueaza dupa cum urmeaza:

a) de catre unitatea administrativ-teritoriala in termen de 5 zile lucratoare de la incasarea sumelor datorate de catre operator;

b) de catre operator in termen de 5 zile lucratoare de la constatarea insuficientei surselor datorate potrivit alin. (2) al art. 4, dar in orice caz nu mai tarziu de data scadentei serviciului datoriei.

In cazul in care sumele nu sunt platite integral si la termenele stabilite in Fondul IID, astfel incat cerintele minime stabilite conform art. 9 sa fie indeplinite, majorarile de intarziere calculate pentru sumele neachitate in termen, in conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de colectare a creantelor bugetare, daca legea nu prevede altfel, vor constitui creante ale bugetului local si vor fi executate conform dispozitiilor legale in vigoare, dupa cum se prevede la   art. 7 din acelasi act normativ.  
 
Potrivit prevederilor art.124 indice 1 din OG92/2003 privind Codul de procedura fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 119 alin. (1) si art. 120 indice 1 , pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata datorate bugetelor locale, se datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere.

Nivelul majorarii de intarziere este de 2% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Avand in vedere aceste prevederi, apreciez ca calculul dvs. este corect.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X