email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Modificari privind scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA

scoaterea din evidentainregistrare TVAOG nr. 125/2011





Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, aduce modificari procedurii de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 35.000 euro, respectiv 119.000 lei.

Principalele modificari sunt cele ce urmeaza:

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care, in cursul anului precedent, nu depaseste plafonul de scutire (35.000 euro) sau cel determinat proportional cu perioada ramasa pana la finele anului pentru cea infiintata in cursul anului poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Solicitarea se depune la organele competente in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.

In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa pe valoarea adaugata.

Important! Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la 30 septembrie 2011 inclusiv.

Exemple

1. O persoana impozabila, infiintata in anul 2010, inregistrata in scopuri de TVA, a realizat la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 70.000 lei, echivalentul in euro a 20.700 euro. Deoarece cifra de afaceri obtinuta in anul 2011 nu depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici (de 35.000 euro), persoana impozabila poate, pana la 10 ianuarie 2012, sa solicite organului fiscal competent scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

2. O persoana impozabila, infiintata in luna august 2011, inregistrata in scopuri de TVA, a realizat la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 35.000 de lei, respectiv 10.350 euro. intrucat cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la finele anului potrivit art. 153 alin. (5) din Codul Fiscal pentru care persoana impozabila poate aplica regimul de scutire este de 14.583 euro (35.000/12 x 5), persoana impozabila poate, pana la 10 ianuarie 2012, sa solicite organului fiscal la care este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

3. O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cu perioada fiscala luna calendaristica, realizeaza la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 50.000 lei, respectiv 14.785 euro. in luna aprilie 2012, hotaraste sa iasa din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Cifra de afaceri realizata la finele lunii aprilie este de 6.000 lei, respectiv 1.774 euro. Deoarece cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada scursa de la inceputul anului (ianuarie - aprilie) este mai mica decat plafonul de TVA recalculat pentru perioada de desfasurare a activitatii (35.000/12 x 4), persoana impozabila poate, pana la 10 mai 2012, sa solicite organului fiscal competent scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

4. O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, cu perioada fiscala trimestrul calendaristic, realizeaza la finele anului 2011 o cifra de afaceri de 50.000 lei, respectiv 14.785 euro. in luna iunie a anului 2012, hotaraste sa iasa din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Cifra de afaceri realizata la finele lunii iunie este de 30.000 lei, respectiv 8.871 euro. intrucat cifra de afaceri recalculata proportional cu perioada scursa de la inceputul anului (ianuarie - iunie) este mai mica decat plafonul de TVA recalculat corespunzator perioadei de desfasurare a activitatii (35.000/12 x 6 = 17.500 euro), persoana impozabila poate, pana la 10 iulie 2012, sa solicite organului fiscal la care este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Nota: Cursul de schimb valutar utilizat la calcularea plafonului de scutire de TVA este cel de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei/euro.
 
Sursa: Directia Finantelor Publice Valcea

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scoaterea din evidentainregistrare TVAOG nr. 125/2011


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2012

Votati articolul "Atentie! Modificari privind scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X