In 2013 Codul fiscal urmeaza sa treaca prin mai multe modificari majore care ating diferite segmente cuprinse in legislatia actuala. Nu scapa astfel de o posibila modificare nici impozitul pe profit, impozitul pe venit, accizele, contributiile sociale si nici impozitele si taxele locale.
Va prezentam astfel tabelul prezentat de MFP in cadrul strategiei bugetare pe 2013-2015 care cuprinde masurile fiscale de implementat anul acesta:
Impozitul pe profit:
1.Majorarea plafonului de deducere fiscala suplimentara pentru cheltuielile de cercetare - dezvoltare de la 20% la 50%, pentru stimularea acestora si pentru mentinerea competitiei cu statele membre care au majorat stimulentele pentru cercetare dezvoltare.
2. Limitarea unor cheltuieli care se considera ca nu sunt direct conexate activitatii desfasurate:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- Nededucerea cheltuielilor de amortizare a autoturismelor destinate transportului de persoane pentru partea din valoare care depaseste a 18.000 lei/an amortizare pentru fiecare autoturism.
3. Impozit simplificat 3% pentru contribuabilii a caror cifra de afaceri < 65.000 euro
Impozitul pe venit
1. Impozitarea indemizatiei (diurnei) primite de angajati (inclusiv pentru angajatii contribuabililor care desfasoara activitati independente) pe perioada delegarii-detasarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul institutiilor publice, la nivelul tuturor angajatilor.
Impozitul pe venit
2. Revizuirea bazei de impunere a veniturilor din activitati agricole prin stabilirea unor norme de venit.
Accize si alte taxe speciale
1. Ajustarea nivelului unor accize la alcool si bauturi alcoolice
A. Majorarea nivelului accizelor pentru bere cu 10%, respectiv:
- de la 0,748 la 0,8228 euro/hl de produs/grad Plato;
- pentru micii producatori de bere - de la 0,43 la 0,473 euro/hl de produs/grad Plato
B. Corelarea cotelor de accize pentru bere si bauturi fermentate, altele decat bere si vin, cu continutul de alcool si materiile prime utilizate in procesul de productie. Astfel, pentru berea/baza de bere utilizata in amestecul cu bauturi nealcoolice la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.
In acelasi timp, pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50% se va percepe o acciza suplimentara de 25 euro/hl de produs.
2. Devansarea cu 3 luni a calendarului de crestere a accizei la tigarete
Contributii sociale obligatorii
1. Se includ in baza de calcul a contributiilor sociale, indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice.
Impozite si taxe locale
Se stabileste faptul ca trebuiesc indeplinite doua conditii de catre autoritatile administratiei publice locale ca sa se poata aplica prevederile alin. 1 din Ordonanta Guvernului 1/2013:
- sa nu aiba inregistrate in evidentele fiscale locale, la data de 31 decembrie 2012, arierate.