Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Contraventii pentru depunerea declaratiilor 390 incorecte. Termen de prescriptie

Data actualizarii: 31 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
contraventiidepunerea declaratiilor 390Codul de procedura fiscalaOG 92/2003


Vom stabili mai jos care sunt amenzile care se aplica in cazul in care au fost depuse in luna ianuarie mai multe declaratii rectificative pentru lunile din urma.


Solutia consultantului:

Daca depuneti toate declaratiile restante in acelasi timp veti plati o singura amenda, potrivit prevederilor de la art. 219^1 din Codul de procedura fiscala. Depunerea de declaratii recapitulative 390 incorecte ori incomplete se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 500 la 1500 lei. Societatea are dreptul sa achite jumatate din minim in 48 ore de la sanctionare.


Redam mai jos prevederile de la art. 219^1 din Codul de procedura fiscala:

"Art. 219^1 Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal ;

 b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete.
 (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:

a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. b).

(3) Nu se sanctioneaza contraventional:

a) persoanele care corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative, daca fapta prevazuta la alin. (1) lit. b) nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

(4) In cazul aplicarii sanctiunii amenzii prevazute la alin. (2), contravenientul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala".
 
Conform art. 91 din Codul de procedura fiscala   (OG 92/2003) rezulta ca termenul de prescriere al obligatiilor fiscale este de 5 ani, caz in care si termenul de constatare a contraventiei, respectiv de aplicare a amenzii poate fi extins la 5 ani. Deci, dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani. Acest termen se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala. In situatia prezentata de dvs., creanta fiscala este reprezentata de obligatia de a face raportari prin formularul 390. Practic, se sanctioneaza nedeclararea unei obligatii fiscale, caz in care consider ca dreptul de a sanctiona neindeplinirea obligatiei de a declara o datorie fiscala se prescrie in acelasi termen reglementat pentru prescrierea obligatiei fiscale care o genereaza.
 
Redam mai jos prevederile art. 91 din Codul de procedura fiscala:

"Art. 91 Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva"









Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X