Vom analiza astazi cazul unei societati comerciale care are actiunile tranzactionate pe o piata reglementata si care detine control majoritar (80 % si 100 % la doua societati mici, cu cifra de afaceri sub 3% din CA a societatii-mame) si total active cu valori mici: o societate nu are active, iar cealalta are active de aproximativ 100.000 euro.
Conditiile impuse in Directiva a 7-a sunt indeplinite doar din activitatea societatii-mama. Vom stabili astfel daca, in conditiile prezentate, este obligatorie consolidarea avand in vedere ca influenta celor doua societati este foarte mica si nu ar influenta imaginea fidela a activelor, datoriilor etc. a acestui grup ca tot unitar.
Solutia consultantului:
In conformitate cu prevederile art. 11 și 12 din OMFP 3055/2009 rezulta fara echivoc faptul ca ori de cate ori cel putin una dintre conditiile de consolidare prevazute la lit. a) - g) ale art. 11 este indeplinita, consolidarea este obligatorie. Singurul factor de exceptie este reprezentat criteriile prevazute la alin. (1) al art. 12 insa determinarea valorile cumulate nu exclud din consolidare vreuna dintre societati chiar daca activitatea acesteia este nesemnificativa.
Trebuie insa subliniat faptul ca avand in vedere ca societatea-mama este o societate comerciala ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, acesteia ii vor fi aplicabile prevederile OMFP 1286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Potrivit art. 14 din acest act normativ prevederile continute se aplica incepand cu situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2012. Mai mult incepand cu exercitiul financiar al anului 2013, entitatilor care fac obiectul prezentului ordin nu le mai sunt aplicabile Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceste conditii consideram ca pentru intocmirea situatiilor fisnanciare consolidate vor fi avute in vedere prevederile Capitolului III - Prevederi referitoare la situatiile financiare anuale consolidate, pct. 22 - 36 din OMFP 1286/2012. Aceste dispozitii nu mai cuprind nici un criteriu de exceptare de la consolidare fiind insa aplicabile IFRS 3 si IAS 27, revizuit care excepteaza de la consolidare conform pct. 10 numai daca sunt ideplinite cumulativ urmatoarele criterii:
(a) societatea-mama este, la randul ei, in totalitate sau partial, o filiala a unei alte entitati, iar proprietarii sai, inclusiv cei care, in alte conditii, nu au drept de vot, au fost informati si nu au fost impotriva faptului ca societatea-mama sa nu prezinte situatii financiare consolidate;
(b) instrumentele de datorie si de capitaluri proprii ale societatii-mama nu sunt tranzactionate pe o piata publica (o bursa de valori nationala sau straina sau o piata nereglementata - OTC, inclusiv pietele locale si regionale);
(c) societatea-mama nu a depus, si nici nu este pe cale sa depuna, situatiile sale financiare la o comisie pentru valori mobiliare sau alt organism de reglementare, in scopul emiterii vreunui tip de instrumente pe o piata publica; si
(d) o societate-mama finala sau intermediara a societatii-mama intocmeste situatii financiare consolidate disponibile pentru uzul public, elaborate in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.
Avand in vedere cele de mai sus consideram ca pentru situatia expusa in intrebarea dvs. exista obligatia consolidarii situatiilor financiare pentru toate cele trei societati.