Cu cat ploua mai mult, cu atat avem mai multe sanse sa observam un fenomen cel putin straniu: insolventele par sa apara mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. Dincolo de bucuria celor care culeg ciupercile din padure, asistam la o abordare cu vioiciune a intrarii in insolventa.
Nu privim, asadar, catre o firma roasa de carii si datorii, ci catre o societate care se reorganizeaza si care adopta insolventa ca stratagema in voga.
In cadrul celei de-a IV-a editii a Conferintei de Management al Riscului de Creditare (organizata de ICAP Romania si Cycle European), Cristina Rusuleanu, director genereal Euler Hermes Services Romania (EHSR), a declarat ca numarul mare al insolventelor declarate poate fi influentat si de legislatia permisiva, citeaza Agerpres:
"Daca ne uitam la cifre in 2007 avem un numar de 14.000 de companii care au intrat in insolventa. in 2012, numarul este de aproape 30.000. Lucrurile par sa se aseze in 2013, dar nici pe departe la nivelul anului 2007 inainte de criza. Cele mai afectate sectoare sunt retail si constructii. A crescut fantastic numarul insolventelor poate si din cauza legislatiei permisive in privinta clientilor".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cel mai probabil, aceasta noua tehnica prin care firmele se pun la adapost e doar una dintre consecintele crizei economico-financiare, intotdeauna cu un sfarsit incert si intotdeauna prelungit.
Nici la nivel european lucrurile nu sunt lipsite de greutati, a amintit Rusuleanu, potrivit agentiei de stiri Agerpres. Iar daca nici la ei nu e mai bine, era de asteptat ca la noi sa nu se depuna eforturi majore de depasire a unei situatii din care s-ar parea ca o sa iesim cand o solutie garantata ne va veni tot din afara.
Pana atunci insa noul trend al acestei veri pare sa fie unul singur: unde nu-i insolventa, vai de reorganizarea firmei!