Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost pe buzele tuturor in ultima vreme. Curiosi de noile schimbari, reorganizarea ANAF ocupa spatiul dedicat celor mai importante stiri din domeniu. Nu e greu de ghicit ca impartasim cu totii acelasi gand: speram ca de data asta sa fie mai bine.
Intr-un interviu acordat Agerpres, Daniel Daianu, vicepresedintele ASF, a oferit mai multe explicatii cu privire la rolul pe care il are de indeplinit Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Intrebat care ar putea fi impactul ASF asupra mediului economic actual, Daniel Daianu a explicat, pentru Agerpres, ca institutia are un rol bine definit, insa limitat in ce priveste influenta asupra economiei romanesti:
"ASF nu poate fi o deus ex machina, de functionarea careia ar depinde resuscitarea pietei de capital, a economiei romanesti. Nu trebuie sa se creeze un mit in aceasta privinta. Sa nu identificam ASF cu institutiile bursiere, cu cei care actioneaza pe piete. Subliniez ca ASF nu face politica economica a Romaniei, desi are un rol esential, alaturi de BNR, in aplicarea regimului de reglementare si supraveghere a pietelor financiare, care face parte din politica economica a unei tari.
De pilda, ASF nu poate readuce lichiditate pe piete, desi poate imagina si introduce reglementari mai bune, care sa ajute pietele. Piete inghetate, putin lichide, sunt o mare problema in criza, desi sunt alte burse, in Europa, care au vigoare fata de ce se intampla la noi. Aici o explicatie este subtirimea pietei de capital, faptul ca putine companii sunt listate. Apropos de piete ilichide, eu insumi am o dificultate fiindca vreau sa vand actiunile pe care le detin la Sibex. Legea ASF imi permite sa le tin. Dar exista, cred, un spirit al oricarei legi de acest tip care cere sa se renunte la detinerea de actiuni la o entitate pe care o autoritate ca ASF o reglementeaza. Sper sa reusesc in cele din urma."

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In ce priveste restructurarea de personal in cele trei institutii reunite sub o singura umbrela, Daianu a precizat:
"Intotdeauna exista rezerve de a ameliora o activitate, nu numai la ce este acum ASF. Cheltuielile pot fi diminuate fara a lovi in performanta unei institutii. Si am convingerea ca vor fi reduse costurile de functionare ale ASF in raport cu cele cumulate ale fostelor entitati. Cheltuielile ASF sunt finantate din venituri ce se obtin din ce platesc actorii din piete. Este esential sa finantezi propria activitate fara a impovara operatorii din piete; acestia sa simta ca ceea ce face ASF este in interesul lor ca furnizori de servicii si produse financiare. Trebuie spus insa ca ASF trebuie sa aiba grija de ambele laturi ale pietei. Adica de cerere, prin protectia consumatorilor de servicii si de oferta, de cei ce ofera servicii financiare. Aceasta protectie se face prin reglementare si supraveghere, in principal."
Referitor la necesitatea infiintarii ASF, vicepresedintele institutiei a amintit ca noua structura "nu este un capriciu romanesc" si ca actuala criza "obliga la revitalizarea acestor structuri".
Noile structuri si reorganizari nu mai sunt insa o supriza pentru nimeni. Poate ca, pe de o parte, e mai bine ca ne-am obisnuit sa privim cu incredere abia rezultatele estimate intr-un caz ca acesta de mai sus. Pe de alta parte, ramane de vazut ce ne-am obisnuit sa facem sau sa nu facem atunci cand s-a modificat o noua structura. Ne recunoastem inca in inteleptele cuvinte devenite deja proverbiale:
"Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale... Din aceasta dilema nu puteti iesi... Am zis!" (I. L. Caragiale - O scrisoare pierduta).