Mai multe dezbateri au avut loc in ultima perioada cu privire la mentinerea sau regandirea cotei unice de impozitare in procent de 16 la suta si, implicit, la posibilitatea de a introduce impozitul progresiv.
Cele mai controversate discutii au urmat dupa ce fostul premier Tariceanu a declarat, citeaza HotNews.ro, ca "viitorul guvern va trebui sa reconsidere actuala cota unica de impozitare de 16%".
Ulterior, Tariceanu a revenit, declarand ca "nu mi-am propus niciun moment si nu am nicio intentie pentru viitor sa renunt la cota unica de impozitare".
Pana la acest moment insa, anunta aceeasi sursa, doar Sindicatele au propus delegatiei Fondului Monetar International desfiintarea cotei unice de impozitare si introducerea impozitarii diferentiate. Astfel, chiar daca un calendar rezonabil de trecere la impozitul progresiv ar fi 2016, voci autorizate din piata spun ca acest lucru s-ar putea face mai repede, noteaza HotNews.
Potrivit unor surse citate de acelasi site, impozitul progresiv poate fi introdus din 2015:
"Chiar daca Finantele spun ca tehnic nu se poate, reamintesc ca declaratiile de impozit pe venit se depun la un an de la introducerea impozitului progresiv, timp in care se pot pune la punct detaliile tehnice. Teoretic, el poate fi introdus in 2015, din moment ce primele declaratii se depun abia in 2016".
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Facand referire la declaratiile fostului premier Tariceanu, Daniel Daianu, fost ministru de Finante, a precizat:
"Calin Popescu Tariceanu a avut probabil un "slip of tongue" pornind de la incasarile slabe din Romania si presiunile viitoare pe buget. Imi aduc aminte ca s-a vorbit cu ceva timp in urma de unele sugestii ale expertilor FMI de a modifica nivelul cotei unice, sau chiar de a merge spre o impozitare diferentiata a veniturilor personale. Exista variante mai multe. Cred ca este prea tarziu pentru a modifica filosofia fiscala pentru bugetul anului 2015, desi largirea bazei de impozitare ofera inca spatiu de actiune.
Cred totodata ca un sistem fiscal complex, cu numeroase cote, este greu de administrat in Romania. Aceasta nu inseamna in mod obligatoriu mentinerea cotei de 16% in perspectiva. Si mai este ceva: o politica fiscala pragmatica si open-minded nu se sprijina pe fundamentalisme ideologice", crede Daniel Daianu, fost ministru de Finante, in prezent membru in boardul Bancii Nationale a Romaniei."
De cealalta parte, principalul consilier pe probleme economice al premierului, Cristian Socol, e de parere ca nu se va schimba aceasta cota:
"Declaratiile fostului Premier Tariceanu au fost scoase din context. Nu vom asista la modificarea nivelului de cota unica de 16%".
a