ANAF a publicat un ghid privind modalitatea de aplicare a facilitatilor fiscale acordate persoanelor fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.
Materialul realizat de specialistii ANAF cuprinde 3 subpuncte: modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator si beneficiaza de facilitati fiscale, reducerea cotei contributiei de asigurari sociale (CAS) cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat si modalitatea de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.
1. Modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator si beneficiaza de facilitati fiscale
Persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii, al ministrului muncii si solidaritatii sociale, al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.
Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv
Pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui singur contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Impozitul lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza, se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, precum si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
- contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
- primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
- contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS)
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, cu respectarea prevederilor art. 142 din Codul fiscal.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut, potrivit prevederilor art. 157 din Codul fiscal.
In concluzie, persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza, pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.
Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent partii din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv.
2. Reducerea cotei contributiei de asigurari sociale (CAS) cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat
Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator si beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contributiei la fondul de pensii administrat privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, la locul unde se afla functia de baza.
Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei persoana fizica nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Persoanele fizice prevazute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal pot opta pentru plata contributiei datorata la fondul de pensii administrat privat.
Tinand cont de prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 42 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (2) si art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, contributia la fondul de pensii administrat privat datorata potrivit art. 1384
alin. (3) din Codul fiscal, se ia in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
3. Modalitatea de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei
Exemplu pentru anul 2023
• A = venitul brut din salarii si asimilate salariilor (A > 10.000 lei)
• Bcas = baza de calcul a CAS
• Bcass = baza de calcul a CASS
• B = Calcul CAS → 10.000 x 21,25%6
+ (Bcas-10.000) x 25%
• C = Calcul CASS → Bcass x 10%
• D = Calcul venit impozabil → A - B – C - deduceri conform art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul
fiscal
• E = Calcul impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor → D x 10%
• F = Calcul impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor scutit → E x 10.000/A
• G = Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor de plata → E - F
NOTA: La aplicarea formulelor de calcul se vor avea in vedere dispozitiile legale ce vizeaza bazele de calcul ale impozitului pe venit si ale contributiilor sociale obligatorii.
In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, persoana fizica prevazuta la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal se muta la alt angajator, aceasta beneficiaza de facilitatile fiscale pentru fiecare loc de realizare (sursa de venit), la locul unde se afla functia de baza, in limita veniturilor realizate in luna respectiva, corespunzatoare fiecarei perioade din luna de desfasurare a activitatii, pentru un venit brut lunar scutit de pana la 10.000 lei inclusiv, cumulat.
Foto: pixabay.com