Asa cum au stabilit anul acesta legiuitorii, in urma transferului contributiilor de la angajator la angajat, neplata contributiilor datorate (care se va face tot de catre angajator) constituie infractiune. Prin urmare, MFP propune inchisoare de la 1 pana la 6 ani pentru angajatorii care nu indeplinesc obligatia de plata a acestor contributii sau retinerea unor impozite.
Proiectul a fost pus in dezbatere publica, urmand sa se modifice Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si are ca scop reincriminarea ca evaziune fiscala neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a unor impozite si contributii, potrivit profit.ro.
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale instituie masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea, aminteste Profit.ro, cu mentiunea ca modificarea va insemna pedeapsa cu inchisoarea de la un an la 6 ani pentru angajatorii care nu vireaza la bugetul de stat impozitele si contributiile retinute de la angajati.
“Se incrimineaza ca fapta de evaziune fiscala, neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, respectiv incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in Anexa (impozitul pe dividende, pe venit, constributiile sociale -n.r.) Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevazut expres, in Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite si contributii, supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare, cu precizarea actului normativ si a articolelor care le reglementeaza. In acelasi timp, a fost introdusa circumstanta legata de incriminarea faptei de retinere si nevarsare pentru persoanele care au avut resursa financiara necesara platii, dar au folosit banii incasati sau retinuti la sursa pentru plata altor datorii decat cele stabilite de lege”, se mentioneaza in Nota de fundamentare a noului proiect.
Se vor modifica prevederile art. 9 din OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Conform art. 9, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
Daca prin faptele prevazute la alineatul 1, s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o treime, iar, a doua, daca prin faptele prevazute la alineatul 1, s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu jumatate.
Anexa proiectului cuprinde 32 de tipuri de impozite si contributii care vor intra sub incidenta acestei prevederi.
Puteti consulta proiectul de lege aici!