Luna ianuarie a adus o schimbare importanta pentru angajatori si angajati, reprezentata de transferul taxelor de la prima parte la a doua. Multe firme au hotarat in acea perioada sa ofere o compensatie astfel incat salariatii sa nu aiba parte de neplaceri, ci sa obtina acelasi venit net pe care il aveau in 2017.
Insa cum se procedeaza daca un salariat are concediu medical pentru maternitate toata luna? I se mai ofera compensatia respectiva sau nu? In cazul in care un salariat are 18 zile lucratoare si 4 zile concediu medical se poate adauga compensatia fara a se tine cont de concediu medical?
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Compensatia acordata pentru mentinerea venitului net nu este reglementata de lege. Prin urmare, nici conditiile in care se acorda aceasta compensatie nu sunt prevazute de lege. Intelegerea celor doua parti, angajator si salariat, trebuie sa cuprinda conditiile in care se acorda aceasta compensatie inclusive daca se acorda si pentru indemnizatiile medicale.
Asadar, trebuie sa verificati documentul incheiat de asociatie cu salariatii in urma negocierilor privind acordarea compensatiei pentru transferul contributiilor sociale. Daca acest document nu prevede ca se acorda si pentru indemnizatiile medicale sau nu exista un astfel de document, compensatia nu se mai acorda cu exceptia situatiei in care asociatia hotarasate sa acorde compensatia si pentru indemnizatiile medicale.
Apreciez ca compensatia nu ar trebui acordata din urmatoarele motive:
1. conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al indemnizatiilor medicale o reprezinta veniturile din ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical. Or, in aceste luni salariatul a beneficiat de compensatie iar compensatia intra in baza de calcul al indemnizatiei. Astfel, indemnizatia medicala cuprinde si compensatia cata vreme in calculul acesteia intra venituri ce includ aceasta compensatie;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
2. CASS nu se datoreaza pentru indemnizatiile medicale;
3. In cazul indemnizatiei de maternitate, CAS se calculeaza dupa formula: 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical pentru concediile medicale acordate anterior datei de 01 octombrie 2018 cat si pentru cele acordate in continuarea unui concediu medical initial acordat anterior datei de 01 octombrie 2018. Or, daca CAS a ramas la fel, nu aveti ce sa compensati.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro.