Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Firmele vor putea face concedieri fara sanctiuni si alte costuri

Data aparitiei: 18 Decembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele vor putea face concedieri fara sanctiuni si alte costuri
gabriel sincusalariul netconcediericompanii2018

Gabriel Sincu, EY Romania, a explicat recent ca firmele private din Romania au la dispozitie trei metode prin care pot face transferul contributiilor fara ca salariul net al salariatului sa fie afectat. 

Astfel, companiile pot sa acorde unele bonusuri, pot sa mareasca salariul brut pe o perioada determinata sau pot sa opteze pentru marirea salariului brut pe periaoda nedeterminata. Pentru aceasta din urma, doar 10% din companii si-au anuntat intentia de o pune in aplicare, a explicat acesta, citat de Zf.ro. 

Cu toate acestea, se pare ca masura fiscala de transfer al contributiilor sociale de la angajator la angajat le per­mi­te companiilor sa scape mai usor de unii angajati, fara ca acestea sa depuna un efort semnificativ.

"Ordonanta lasa o portita pentru angaja­to­rii care aveau niste probleme cu niste angajati, sa poata sa scape de ei mult mai usor. Poate sa se intample si treaba asta si sa se majoreze salariul preferen­tial, de exemplu. Respec­ti­vul angajat este pus in fata fap­tului im­plinit: poate sa aleaga sa ramana cu salariul semnificativ diminuat sau sa plece de bunavoie", a spus Gabriel Sincu, director de taxe la firma de audit si consultanta EY, in cadrul emisiunii online de business ZF Live.

De asemenea, se aminteste ca in acest moment legis­la­tia muncii face destul de dificila concedierea unui angajat, iar companiile care vor sa "scape" de angajatii neperfor­manti trebuie sa aduca foarte multe dovezi in acest sens in cazul in care se ajunge in instanta (pentru ca instantele dau dreptate, de cele mai multe ori, angajatilor).

Cu toate acestea, asa cum atrage atentia sursa amintita, “unele companii folo­sesc deja in negocierile cu sindicatele aceasta de a nu mari salariile brute ale an­gajatilor din 2018, astfel incat veniturile nete ale an­gajatilor sa ra­mana neschim­bate. De exem­plu, producatorul auto Ford, care are 4.200 de an­gajati la Craiova, vrea sa mareasca salariile bru­te ale sa­lariatilor incepand cu 2018 nu­mai daca acestia sunt de acord ca sin­dicatul si compania sa sem­ne­ze un contract colectiv de mun­ca valabil pe o durata de doi ani si sa se reduca unele sporuri".

Multe firme vor cauta solutii de compromis si exista riscul ca multe companii sa nu mareasca salariul angajatilor si din cauza ca nu isi vor putea permite sa faca aceste majorari. 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X