Ordonanta privind plata defalcata a TVA/split TVA a fost publicata in Monitorul Oficial. Care sunt facilitatile de care pot beneficia persoanele care opteaza pentru aplicarea acestui mecanism de la 01 octombrie 2017?
In Monitorul Oficial nr. 706 din 31/08/2017 a fost publicata Ordonanta Guvernului 23/2017 privind plata defalcata a TVA.
Mecanismul privind plata defalcata a TVA sau split TVA se va aplica obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018 insa persoanele impozabile pot opta pentru aplicarea acestui mecanism incepand cu 01 octombrie 2017.
Click aici pentru informatii Split TVA!
Asadar, sistemul este optional in perioada 1 octombrie 2017-31 decembrie 2017 si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
ANAF organizeaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA un registru public ce se va afisa pe site-ul ANAF. Inscrierea in registru se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile de la data depunerii notificarii. Persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 notifica organul fiscal competent si aplica mecanismul incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturile emise si avansurile incasate incepand cu aceasta data.
Persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati:
- 1. o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.
In cazul platitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual cu plati anticipate, 5% se aplica la plata anticipata aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar in cazul celor care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, 5% se aplica la o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru platitorii de impozit pe profit reducerea se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit;
- 2. anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv. Aceasta facilitate se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a. toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala, pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
b. dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a. stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale se sting prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala, pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
c. sunt stinse pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, prin orice modalitate prevazuta de Codul de procedura fiscala, toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv;
d. contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data de 31 decembrie 2017. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
e. contribuabilul depune notificarea privind aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Pentru contribuabilii care au notificat organul fiscal central procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere este urmatoarea:
1. penalitatile de intarziere care pot face obiectul anularii se amana la plata in vederea anularii. In acest caz, organul fiscal central emite decizie de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA;
2. procedura de executare silita nu incepe sau se suspenda, dupa caz, pentru aceste penalitati de intarziere amanate;
3. aceste penalitati de intarziere amanate la plata nu se sting pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv.
4. Decizia de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA isi pierde valabilitatea in oricare din urmatoarele situatii:
- la data emiterii deciziei de anulare a penalitatilor de intarziere;
- la data de 31 ianuarie 2018, in cazul in care contribuabilul nu respecta conditiile pentru a beneficia de facilitate. In aceasta situatie se repun in sarcina contribuabilului penalitatile de intarziere amanate la plata.
In vederea aplicarii facilitatii nu sunt considerate obligatii fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, inclusiv:
a) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv;
b) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv.
In situatia in care in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, inclusiv, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege penalitatile de intarziere ce ar putea face obiectul anularii la plata, acestea se restituie contribuabililor. Dispozitiile art. 168 din Codul de procedura fiscala se aplica in mod corespunzator.
Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA potrivit Codului de procedura fiscala, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 si 31 decembrie 2017 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere daca indeplinesc conditiile dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.
Contribuabilii care, la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, au cereri de rambursare in curs de solutionare pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal central respinge total sau partial rambursarea beneficiaza de anularea penalitatilor de intarziere daca achita obligatiile de plata de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate in cererea de rambursare, in 30 de zile de la data comunicarii deciziei prin care se respinge rambursarea.