email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Citu propune reducerea impozitului pe dividende la 5% si a pragului de plata a contributiei de sanatate la 12 salarii minime

Citu propune reducerea impozitului pe dividende la 5% si a pragului de plata a contributiei de sanatate la 12 salarii minime
dividendecontributie sanatateOG 16/2022

Fostul premier Florin Citu, in calitate de senator PNL, a depus in Parlament, in 7 martie 2023, o initiativa legislativa pentru reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5% si a pragului de plata a contributiei de sanatate de la 24 de salarii minime la 12 salarii minime, in cazul veniturilor din chirii. Proiectul a fost respins de Senat, in sedinta din 10 mai 2023, in calitate de prima Camera sesizata, insa va merge la Camera Deputatilor, care este camera decizionala (detalii vot: (nr. voturi: DA= 40 NU=41 AB=0). 

 


Alaturi de deputatii Dan Vilceanu si Gheorghe Pecingina, Citu a initiat un proiect de lege care prevede modificarea Codului fiscal, cu motivarea ca trebuie eliminate "toate efectele nocivei ordonante 16/2022 impusa de PSD".

Proiectul prevede modificarea Codului fiscal dupa cum urmeaza: 

1. La articolul 97, alin. (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(7)Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute
ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

2. La articolul 147: Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, alin (17) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


(17) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1) sunt reglementate prin ordin comun al ministrului finantelor, al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.

3. Articolul 148 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la
art. 120.

(2) incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 68^1, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

(3) Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b’), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

4. La articolul 151, alin.(17) si alin.(19^1) se modifica si are urmatorul cuprins:

Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1)

(17) in situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale. in declaratie se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

(19^1) in situatia in care persoanele fizice prevazute la alin. (17) nu depun declaratia prevazuta la art. 122, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale stabilita de organul fiscal din oficiu o reprezinta valoarea a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei din anul pentru care se datoreaza contributia. 

5. La articolul 224, alin (4), lit (b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”b) 5% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223, alin. (1) lit. a)”


"Am depus proiectul de lege pentru reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5% si pentru reducerea pragului de plata a contributiei de sanatate de la 24 de salarii minime la 12 salarii minime in cazul veniturilor din chirii", anunta la inceputul lunii martie Florin Citu pe Facebook.

Senatorul PNL a mai adaugat ca intre anii 2020 - 2021 economia a crescut cu 5.9% fara cresteri de preturi ori dobanzi.

"Solutia liberala pentru economie inseamna taxe putine si mai mici, colectare mai buna si reducerea cheltuielilor de functionare a statului. Am demonstrat ca se poate in 2020-2021 si economia a crescut cu 5.9% pe an fara cresteri de preturi sau dobanzi. 
Trebuie sa eliminam toate efectele nocivei ordonante 16/2022 impusa de PSD.  Exact cum am facut in 2020 cand am eliminat toate taxele si restrictiile impuse de PSD prin ordonanta 114/2018. 

Oricat ar tipa propaganda socialista TOTI indicatorii economici arata ca Romania a fost mai bine administrata in guvernarea liberala
", a scris Florin Citu. 

 

Foto: Facebook/Florin Citu


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

ATENTIE la Inregistrarile contabile si Noutatile din Cartea Verde


IMPORTANT!
In aceasta editie a Cartii Verzi a Contabilitatii au fost introduse teme foarte actuale:

->  Trecerea de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit
->  Sponsorizarea si donatia
->  Dividende si situtatii financiare interimare   
->  Dividende interimare in cazul asociatilor persoane juridice
->  Sume datorate catre Fondul de mediu

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecontributie sanatateOG 16/2022


Data aparitiei: 11 Mai 2023

Votati articolul "Citu propune reducerea impozitului pe dividende la 5% si a pragului de plata a contributiei de sanatate la 12 salarii minime":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

  • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

    • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

  • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

    • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X