email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul prelungeste programul Kurzarbeit pana la 31 decembrie 2022

Guvernul prelungeste programul Kurzarbeit pana la 31 decembrie 2022
programul Kurzarbeitcifra de afaceriindemnizatie

Guvernul a anuntat ca a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, prelungirea, pana la 31 decembrie 2022, a indemnizatiei de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru (programul Kurzarbeit). 

Aceasta masura este destinata salariatilor afectati de reducerea timpului de munca cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca. Si vine in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, in prelungirea nevoilor de sprijin pe care le resimte economia, le resimt unii angajatori, afectati de efectele pandemiei de COVID-19 si apoi de efectele conflictului armat din Ucraina, dar si de efectele generate de criza preturilor la energie, la gaze naturale. 

Asadar, programul Kurzarbeit se implementeaza si dupa incetarea starii de alerta, iar in acest sens indemnizatia de 75% din salariu de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru salariatilor afectati de reducerea timpului de munca cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala ori lunara prevazuta in Contractul individual de munca va putea fi acordata.

 Indemnizatia va fi suportata de catre angajator, care, la randul sau, urmeaza sa deconteze aceste cheltuieli din bugetul asigurarilor pentru somaj. Este o modalitate concreta, discutata cu mediul de afaceri, prin care statul roman, Guvernul Romaniei vine in sprijinul mediului de afaceri pentru a pastra locurile de munca si pentru a pastra deschise afacerile deschise de antreprenori. 

Programul Kurzarbeit: ce conditii trebuie indeplinite?

- masura sa afecteze cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;

- reducerea activitatii sa fie justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii, sau cel mult din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta sau alerta, respectiv 2019. Chiar daca nu se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri cu 10%, se va lua in calcul diminuarea productiei realizate in luna pentru care se va solicita aplicarea masurii, sau cel mult din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din anul anterior declararii starii de urgenta, respectiv alerta.

 Acelasi act normativ mai prevede si prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale, prevazute de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, in conformitate cu Legea 8 din 1996, dar si pentru persoanele cu conventii individuale de munca.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
programul Kurzarbeitcifra de afaceriindemnizatie


Data aparitiei: 31 Mai 2022

Votati articolul "Guvernul prelungeste programul Kurzarbeit pana la 31 decembrie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X