Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat spre consultare publica proiectul de ordonanta de urgenta pentru deschiderea a 3 scheme de finantare pentru microintreprinderi, firme mici si mijlocii (IMM) si PFA.
Iata tipurile de ajutoare propuse:
1. Microgranturi pentru firme si PFA - 2.000 Euro
Microgranturile se vor acorda sub forma de suma forfetara in valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE si restul de la bugetul de stat, anunta ministerul Economiei intr-o postare pe Facebook.
Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajati, precum si PFA care activeaza ca medici sau in domeniul artistic/creativ.
2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro
Aceste granturi vor avea valoare variabila, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a caror activitate a fost afectata de raspandirea virusului COVID-19 sau a caror activitate a fost interzisa prin ordonante militare pe perioada starii de urgenta si/sau pe perioada starii de alerta, in conditiile specifice prevazute de prezenta ordonanta de urgenta). Printre conditiile de acordare se mentine criteriul ca firma solicitanta sa aiba certificat de situatie de urgenta (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei pana pe 15 iunie 2020.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
3. Granturi pentru investitii: 50.000-200.000 Euro
Granturile pentru investitii vor fi acordate pe baza de proiect depus de firma beneficiara si aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agentiile pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului), mai informeaza sursa citata.
Firma beneficiara va trebui sa vina cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel putin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din Bucuresti si judetul Ilfov.
Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile si grila de punctaj pentru proiectele de investitii sunt si ele publicate ca anexe la proiectul de OUG.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, anunta ca, in prezent, se lucreaza la platforma prin care firmele vor putea accesa aceste fonduri europene, in valoare totala de 1 miliard de euro.
"In acest moment, se lucreaza la aplicatia informatica, platforma prin care firmele vor putea accesa aceste fonduri europene, in valoare totala de 1 miliard de euro.", potrivit unei postari pe Facebook.
Ministrul Economiei mai informeaza ca banii din primele doua scheme vor putea si accesati repede, insa pentru a treia schema, granturile pentru investitii, va fi nevoie de timp.
"Pe prima schema de ajutor, vorbim de micrograntul de 2.000 de euro, banii se vor accesa repede. La fel si pentru cea de-a doua schema, cea pentru capitalul de lucru.
Pentru cea de-a treia schema de ajutor este nevoie de timp, creditele de investitii nu vor fi oferite pe loc pentru ca antreprenorii trebuie sa faca achizitiile si trebuie sa faca dovada facturilor.", a mai scris Virgil Popescu.
"Vestea buna este ca aceste contracte trebuie incheiate obligatoriu anul acesta.", incheie incurajator Virgil Popescu postarea publica.