email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 59/2020 - Noi masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale, publicate in Monitorul Oficial

OUG nr. 59/2020 - Noi masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale, publicate in Monitorul Oficial
protectie socialaconcediuindemnizatie

UPDATE in 6 mai 2020. Ordonanta de Urgenta aprobata joi de Guvern, prin care s-au stabilit masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 358 din 5 mai 2020. Actul a devenit acum OUG nr. 59/2020. 
 

OUG nr. 59/2020 - Noile masuri vizeaza trei categorii de persoane

- beneficiarii concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani;

- persoanele care au adoptat un copil si beneficiaza de concediul si indemnizatia de acomodare prevazuta de Legea nr.273/2004 privind procedura adoptiei;

- personalul din centrele sociale rezidentiale aflat in izolare preventiva la domiciliu.
 

OUG nr. 59/2020: textul actului normativ

Art. 1. -

(1) Pentru persoanele care, la data instituirii starii de urgenta, sunt beneficiare ale concediului si indemnizatiei pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani prevazut la art. 31 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturile aferente acestui concediu se continua pe toata durata starii de urgenta, instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si prelungita prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, si in situatia in care copilul a implinit sau urmeaza sa implineasca varsta de 7 ani in aceasta perioada.

(2) Pentru persoanele care, la data instituirii starii de urgenta, beneficiaza de concediul de acomodare si de indemnizatia lunara prevazute la art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturile aferente acestui concediu se asigura pe toata durata starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 si prelungite prin Decretul nr. 240/2020 si in situatia in care perioada maxima de concediu prevazuta de lege s-a finalizat in perioada acestei stari de urgenta.

(3) Drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se suporta din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.


Art. 2. -
Pentru personalul prevazut la art. 10 din Ordonanta militara nr. 8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile ulterioare, pe toata perioada de izolare preventiva la locul de munca sau in zone special dedicate in care nu au acces persoane din exterior, urmata ciclic de o perioada de izolare preventiva la domiciliu, drepturile salariale se acorda, indiferent de timpul efectiv lucrat, la nivelul celor avute in luna anterioara decretarii starii de urgenta.
 

 Explicatii oferite de Ministerul Muncii

"Pentru persoanele beneficiare ale concediului si indemnizatiei pentru ingriirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani, la data instituirii starii de urgenta, Guvernul a stabilit ca aceste drepturi se vor asigura pe toata durata instituirii starii de urgenta si in situatia in care copilul a implinit varsta de 7 ani sau daca urmeaza sa implineasca aceasta varsta in aceasta perioada.

Persoanele care, la data instituirii starii de urgenta, erau in concediu de acomodare si primeau indemnizatia de acomodare prevazute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adoptiei, vor continua sa beneficieze de aceste drepturi pe toata durata instituirii starii de urgenta, chiar daca in aceast timp s-a finalizat perioada maxima de concediu prevazuta de lege.", se mai specifica in comunicatul emis de Ministerul Muncii. 

Totodata, Executivul a mai stabilit ca personalul angajat al centrelor sociale rezidentiale care stau 14 zile in izolare preventiva la locul de munca, iar apoi sunt obligate sa stea in izolare preventiva la domiciliu alte 14 zile, beneficiaza de mentinerea drepturilor salariale avute in luna anterioara decretarii starii de urgenta, intrucat au efectuat numarul total de ore aferent unei luni in cele 14 zile de izolare la locul de munca. Mentionam ca este vorba de angajatii centrelor de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, ai centrelor de ingrijire copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectie socialaconcediuindemnizatie


Data aparitiei: 04 Mai 2020
Ultima actualizare: 06 Mai 2020

Votati articolul "OUG nr. 59/2020 - Noi masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale, publicate in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X