Microintreprinderile care au activitate de consultanta/management nu vor mai fi obligate sa treaca la impozit pe profit de 16% daca depasesc plafonul de 20% din veniturile obtinute din aceste domenii, potrivit Legii 370/2022 pentru aprobarea OG 16/2022.
In prezent, OG 16 prevede ca, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice impozit pe micro.
Este important de precizat ca, potrivit noilor modificari, consultanta fiscala va scapa de restrictia privind veniturile microintreprinderilor din activitati de consultanta si management. Asadar, aceste firme reprezinta o exceptie si pot ramane la regimul micro.
2. La articolul I punctul 5, litera f) a alineatului (1) al articolului 47 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
4. La articolul I punctul 15, alineatul (1) al articolului 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Examen Consultant Fiscal 2024 Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Articolul 52
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
Acelasi document mai prevede ca incadrarea in noul plafon anual maxim de 500.000 euro NU se va aplica pentru veniturile din 2022.
**********
Articolul initial
"Camera Consultantilor Fiscali a luat act de adoptarea in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a Proiectului de Lege 628/2022 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 16/2022, proiect care, in forma amendata de Comisiile pentru buget, finante si banci, respectiv pentru munca si protectie sociala, elimina o situatie de discriminare flagranta fata de contribuabilul consultant fiscal.
Astfel, la titlul ”Impozitul pe veniturile microintreprinderilor” va fi prevazut ca beneficiaza de statutul de microintreprindere si contribuabilul care ”a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920-«Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale (prin amendamentul propus pentru completarea articolului I, punctul 5, litera f) a alineatului (1) al articolului 47 din OG 16/2022).
Asa cum a subliniat si in pozitia exprimata anterior[1], CCF considera justificata preocuparea legiuitorului de a limita exploatarea abuziva a regimului fiscal al microintreprinderii, in cazul acelor contribuabili care mascheaza astfel o relatie de dependenta care mai degraba ar fi trebuit transpusa intr-un contract de munca, intr-un raport de ordin salarial. Dar astfel de cazuri trebuie cautate acolo unde exista cu adevarat acest risc fiscal si nu in sfera profesiilor liberale reglementate, precum profesia de consultant fiscal, cele care, prin natura lor, functioneaza pe principiul independentei fata de beneficiarul serviciului, conditie prevazuta expres in legile lor de organizare si functionare.
Acceptand acest argument bazat pe realitatea faptelor, credem ca deputatii au transmis, prin votul lor, un necesar mesaj de corectitudine, dar, in acelasi timp, si un mesaj de pragmatism: acela ca e nevoie de consolidarea si nu de subminarea profesiei de consultant fiscal", potrivit unei informari de pe site-ul ccfiscali.ro.