ANAF a publicat ordinul pentru completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1281/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora.
Potrivit referatului, OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, a condus la modificarea si la completarea unor acte normative si prorogarea unor termene. Au fost aduse o serie de modificari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, printre cele care vizeaza reglementarea contributiei asiguratorii pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Astfel, avand in vedere ca, sectorul constructiilor a fost declarat sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pe urmatorii 10 ani, prin OUG 114/2018 s-a statuat acordarea unor facilitati fiscale angajatorilor in acest domeniu. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2019, in cazul acestor angajatori cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, se prevede ca, prin exceptie de la alin. (4) al art. 2206 din Codul fiscal, contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii din domeniul constructiilor, achitata intr-un cont distinct la bugetul de stat, se distribuie integral la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fata de cele de mai sus precizate si tinand cont de faptul ca, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1281/2018 este aprobata Metodologia de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora, in vederea armonizarii prevederilor acestuia cu cele ale Codului fiscal, se impune completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1281/2018 cu dispozitii care sa reglementeze, in mod distinct, modalitatea de distribuire a contributiei asiguratorii pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Va redam mai jos continutul ordinului:
ART. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1281/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 460 din 5 iunie 2018, se completeaza cu un nou punct, punctul 12, care va avea urmatorul cuprins:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
“12. Contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, se incaseaza in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.47.06.00 "Sume din contributia asiguratorie pentru munca in curs de distribuire datorata de angajatorii din sectorul constructiilor", deschis la unitatile Trezoreriei Statului, codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor, si se distribuie integral la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in contul 28.A.20.11.00 " Venituri din contributia asiguratorie pentru munca pentru fondul de garantare pentru plata creantelor salariale", codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor. Prevederile pct. 2, pct.5, pct. 6 si pct. 11 se aplica in mod corespunzator.”
Consultati documentele atasate: