email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati de la ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale

Noutati de la ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale
oug 1142018constructicod fiscal

ANAF a publicat ordinul pentru completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1281/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora.


Potrivit referatului, OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, a condus la modificarea si la completarea unor acte normative si prorogarea unor termene. Au fost aduse o serie de modificari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, printre cele care vizeaza reglementarea contributiei asiguratorii pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

Astfel, avand in vedere ca, sectorul constructiilor a fost declarat sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pe urmatorii 10 ani, prin OUG 114/2018 s-a statuat acordarea unor facilitati fiscale angajatorilor in acest domeniu. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2019, in cazul acestor angajatori cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, se prevede ca, prin exceptie de la alin. (4) al art. 2206 din Codul fiscal, contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii din domeniul constructiilor, achitata intr-un cont distinct la bugetul de stat, se distribuie integral la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fata de cele de mai sus precizate si tinand cont de faptul ca, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1281/2018 este aprobata Metodologia de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora, in vederea armonizarii prevederilor acestuia cu cele ale Codului fiscal, se impune completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1281/2018 cu dispozitii care sa reglementeze, in mod distinct, modalitatea de distribuire a contributiei asiguratorii pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
 

Va redam mai jos continutul ordinului:

 

ART. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1281/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor reprezentand contributie asiguratorie pentru munca platite de contribuabili in contul distinct si de stingere a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 460 din 5 iunie 2018, se completeaza cu un nou punct, punctul 12, care va avea urmatorul cuprins:

12. Contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, se incaseaza in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.47.06.00 "Sume din contributia asiguratorie pentru munca in curs de distribuire datorata de angajatorii din sectorul constructiilor", deschis la unitatile Trezoreriei Statului, codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor, si se distribuie integral la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in contul 28.A.20.11.00 " Venituri din contributia asiguratorie pentru munca pentru fondul de garantare pentru plata creantelor salariale", codificat cu codul de identificare fiscala al contribuabililor. Prevederile pct. 2, pct.5, pct. 6 si pct. 11 se aplica in mod corespunzator.”


Consultati documentele atasate:

Ordin ANAF

Referat


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
oug 1142018constructicod fiscal


Data aparitiei: 20 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 27 Februarie 2019

Votati articolul "Noutati de la ANAF: Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X