email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL Formularul 120 a fost modificat. Ce trebuie sa stie platitorii de accize

OFICIAL Formularul 120 a fost modificat. Ce trebuie sa stie platitorii de accize
formularul 120accizecod fiscaloug 1142018

UPDATE in 20 martie 2020. In Monitorul Oficial nr. 217 din 17 martie 2020 a aparut Ordinul ANAF nr. 706/2020 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele".

Noul formular se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2019. 
 

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 au fost modificate si completate prevederile unor acte normative, printre care si prevederile Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele ale Legii educatiei fizice si sportului nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, prin ordonanta sus mentionata, au fost abrogate art.367 - 375 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art.70 alin.(1) lit.c) din Legea educatiei fizice si sportului nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

ATENTIE! Ca urmare a modificarilor legislative, platitorii de accize nu mai datoreaza contributiile pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului, potrivit referatului de aprobare.

Avand in vedere cele de mai sus, se impune modificarea formularului 120 „Decont privind accizele”, care contine informatii detaliate privind sumele deduse in cursul anului, pe destinatiile prevazute de lege, din valoarea accizelor datorate in anul de raportare, pe produse sau grupe de produse accizabile.

Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin, se propune modificarea modelului si continutului declaratiei anuale - formularul 120 “Decont privind accizele“ si a instructiunilor de completare a acestuia.


Informatii generale despre formularul 120 “Decont privind accizele”

I. Depunerea decontului

Decontul privind accizele se completeaza si se depune anual de catre operatorii economici, platitori de accize, potrivit titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.



Decontul privind accizele se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In cazul in care contribuabilul/platitorul corecteaza decontul depus, decontul rectificativ se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
 

II. Completarea decontului

Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului/platitorului"

In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

In prima casuta se inscrie prefixul RO, in cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul deprocedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala a succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al
entitatii care si-a incetat existenta.

In rubrica "Denumire" se inscrie denumirea contribuabilului/platitorului.

Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului/platitorului.

Sectiunea B "Date privind accizele"

Se inscriu sumele cumulate pentru anul de raportare, fiind cuprinse si accizele aferente produselor
provenite din import.

Sectiunea C "Date privind deducerile din accizele datorate"

Se inscriu sumele cumulate, reprezentand deducerile din accizele datorate pentru anul de raportare, in conformitate cu prevederile legale, care se aplica pentru produsele din productia interna, pentru produsele provenite din achizitiile intracomunitare, precum si pentru produsele provenite din import, respectiv contravaloarea marcajelor aferente produselor accizabile supuse marcarii, exclusiv TVA, pentru care se calculeaza acciza datorata in perioada de raportare, potrivit prevederilor titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale titlului VIII "Accize si alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sectiunea D "Date de identificare a imputernicitului":

Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.

Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

 

Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de ordin

Anexa 1 - formularul 120

Anexa 2 - instructiuni de completare

Anexa 3 - caracteristici de editare

Referatul de aprobare


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 120accizecod fiscaloug 1142018


Data aparitiei: 19 Februarie 2020
Ultima actualizare: 20 Martie 2020

Votati articolul "OFICIAL Formularul 120 a fost modificat. Ce trebuie sa stie platitorii de accize":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X