Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Facilitati aplicate in domeniul constructiilor. 5 studii de caz, 5 dileme rezolvate

Data aparitiei: 05 Martie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facilitati aplicate in domeniul constructiilor. 5 studii de caz, 5 dileme rezolvate
oug 1142018constructiicontributii sociale

OUG 114/2018 a introdus in domeniul contructiilor facilitati si obligatii care va pot lua prin surprindere daca nu stiti cum sa aplicati prevederile ordonantei. Actul prevede majorarea salariului minim in constructii la 3.000 de lei, precum si anumite scutiri si reduceri de impozite si contributii sociale, dar asta doar in anumite conditii. Conditiile nu au fost clarificate de la inceput, asa ca multi contribuabili se confrunta cu dileme.

Din fericire, exista solutii! Una dintre ele este ghidul cu explicatii complete privind modul cum trebuie inteleasa si aplicata OUG nr. 114, cu accent pe rezolvarea celor mai frecvente dificultati semnalate de angajatori. Va oferim lucrarea Fiscalitatea Salariilor in Constructii care clarifica modul in care trebuie aplicate prevederile OUG nr. 114/2018.
 

In plus, venim in sprijinul dvs cu cateva studii de caz rezolvate de catre expertii nostri in domeniu.
 

Ce taxe si impozite datoreaza un angajator si un angajat?

Aceasta ordonanta a adus o serie de modificari legislative si in domeniul constructiilor. Desi legislatia pare clara in cuvinte, practica scoate numeroase necunoscute in evidenta. Spre exemplu, v-ati intrebat ce taxe si impozite si in ce procent se datoreaza de catre angajat si de catre angajator in cazul unei societi de constructii?

Conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, introdus prin art. 66 pct. 1 din OUG 114/2018, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit:
5. persoanele fizice, pentru veniturile/2018 realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;


(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

Cititi continuarea AICI. >>
 

2. Cifra zero de afaceri. Conditii pentru acordarea facilitatilor fiscale

Cifra de afaceri este un element cheie in acordarea facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor, potrivit legii.

Daca cifra de afaceri este zero, salariatul caruia i s-a majorat salariul minim brut la 3.000 lei /luna, nu va beneficia de facilitatile fiscale prevazute la art. 66 din OUG 114/2018 nefiind indeplinite toate conditiile pentru a beneficia de scutirea de impozit.

De asemena, o alta conditie pentru acordarea scutirii este ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca.

Cititi continuarea AICI. >>


3. Facilitati aplicate in domeniul constructiilor – cum se acorda tichetele de masa?

Contravaloarea tichetelor de masa acordate in baza contractelor de munca se impoziteaza cu impozit pe venit 10% sau sunt neimpozabile, avand in vederea facilitatile fiscale acordate angajatorilor din domeniul constructiilor prin OUG 114/2018?

Valoarea nominala a tichetelor de masa reprezinta venituri asimilate salariilor, drept urmare si acestea sunt scutite de impozit, daca sunt indeplinite anumite conditii.
 

Cititi continuarea AICI. >>


4. Contractul part-time in constructii. Cum se fac calculele?

Una dintre dilemele cu care se confrunta angajatorii in ultima perioada are legatura cu modul de calcul al salariului net si al contributiilor sociale in cazul unui contract part-time.

In perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, sunt scutite de impozit pe salarii, exceptate de l plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si contributiei de asigurari sociale datorate de angajator pentru situatii de munca in conditii deosebite si speciale, iar cotele contributiei de asigurari sociale (CAS) si contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) se reduc de la 25% la 21,25%, respectiv de la 2,25% la 0,3375%. In vederea acordarii facilitatilor fiscale prevazute de OUG 114/2018, este insa necesar ca toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal sa fie indeplinite cumulativ. Printre conditiile care trebuie indeplinite pentru a acorda facilitatile fiscale se numara si cea care prevede ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, trebuie sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate realizate in baza contractului individual de munca.

Cititi continuarea AICI. >>


5. Concediu medical ori fara plata. Se mai poate vorbi despre facilitati aplicate in domeniul constructiilor?

Cum se procedeaza in situatia in care salariatul unei firme, care se incadreaza sa aplice reglementarile OUG114/2018,  este in concediu medical sau in concediu fara plata si nu realizeaza 3000 lei salariu? Se mai poate vorbi despre facilitati aplicate in domeniul constructiilor?

Pentru scutirea de la plata impozitului venit si acordarea celorlalte facilitati, pe langa conditia de a avea unul dintre codurile CAEN mai sus prevazute, trebuie sa fie indeplinite inca doua conditii si anume:

- angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a)(codurile CAEN mai sus prevazute) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;

- veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;

Or, daca venitul brut se situeaza sub 3000 lei, facilitatile nu se acorda intrucat nu se prevede in ordonanta ca venitul brut de minim 3000 lei se diminueaza corespunzator perioadei in care contractul individual de munca a fost suspendat.
 

Cititi continuarea AICI. >>


 

Toate raspunsurile au fost oferite de specialistii nostri pe portalcontabilitate.ro.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X