email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG a fost adoptata. Categoria de activitati in care pot fi angajati zilieri va fi extinsa

OUG a fost adoptata. Categoria de activitati in care pot fi angajati zilieri va fi extinsa
zilierioug 1142018asigurari sociale

UPDATE in 19 aprilie 2019. Guvernul a dat unda verde pentru OUG care prevede extinderea categoriei de activitati in care pot fi angajati zilieri, dar si alte modificari importante. Dupa ce actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial, firmele si antreprenorii independenti vor fi nevoiti sa plateasca mai multi bani pentru acestia.
 

Alte modificari importante aduce de aceasta OUG sunt:

- se va infiinta Registrul electronic de evidenta a zilierilor pana la data de 31 decembrie 2019. Accesta va reprezenta ingura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Sistemul informatic aferent  Registrului electronic de evidenta a zilierilor se achizitioneaza de Inspectia Muncii, in conditiile legii, in cadrul dezvoltarii sistemului informatic actual al institutiei. Mai multe detalii AICI.

- zilierii vor fi obligati sa contribuie la pensii (CAS). Acestia ar putea sa ia mai putini bani in mana daca angajatorul nu va mari venitul astfel incat sa acopere contributia sociala. Mai multe detalii AICI.

 

*********

Articolul initial

Un proiect de ordonanta de ugenta depus recent propune extinderea categoriei de activitati in care pot fi angajati zilieri. In lista ar putea fi incluse domeniile publicitate, restaurante si interpretare artistica. Totodata, in proiect este mentionata si eliminarea remuneratiilor zilierilor din categoria veniturilor exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate.


Modificarea introdusa de OUG nr.114/2018 blocheaza activitatea zilierilor si incurca firmele care apelau inainte la serviciile acestora. Aceasta prepsupunea restrangerea activitatilor in care se poate utiliza munca necalificata a zilierilor numai la urmatoarele domenii de activitate:

    •   agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01;
    •   silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02;
    •  pescuit si acvacultura – diviziunea 03.

Directiile Judetene pentru Sport si Tineret au sesizat ministerului problema aparuta odata cu intrarea in vigoare a OUG nr.114/2018 si au cerut sprijin aratand ca aceasta modificare poate duce la blocarea activitatii in unele sectoare.  Aceasta ordonanta a modificat art.13 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri in sensul in care a eliminat punctul „p”, cel care permitea si celor din subordinea MTS sa angajeze zilieri in tabere si centre de cazare.”, potrivit SNST (Sindicatul National Sport si Tineret).

Prin urmare, prin O.U.G.nr.114/2018 au fost eliminate din cuprinsul Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, 20 de domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, in care se putea presta munca necalificata cu caracter ocazional.

Potrivit raportului de activitate al Inspectiei Muncii privind activitatea zilierilor pe domenii de activitate de la data intrarii in vigoare a Legii nr.52/2011, in domeniul muncii cu caracter zilier,  datele statistice pentru urmatoarele domenii de activitate cu prevalenta in desfasurarea muncii cu caracter ocazional, sunt urmatoarele:

    •  pentru activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823 – 7881 zilieri -51125 zile
    • publicitate - grupa 731 – 75578 zilieri – 1563198 zile
    • activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004 – 83455 zilieri – 1208692 zilieri
    • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149 - 1748 zilieri – 33062 zile
    • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621 -22572 zilieri – 182374 zile
    • restaurante - clasa 5610 – 15889 zilieri – 149218 zile
    • baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630 – 2723 zilieri – 21653 zile

 

Proiectul mai propune ca prestarea activitatilor in domeniul agriculturii sa se poata face pe o durata de 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, avand in vedere faptul ca in acest domeniu se desfasoara activitati specifice sezoniere.

In prezent, evidenta zilnica a zilierilor se realizeaza in format fizic/letric, impunandu-se necesitatea utilizarii unui sistem de evidenta electronic, pentru a nu eluda cadrul legal existent si pentru a preveni eventualele abuzuri ale beneficiarilor de lucrari si asigurarea protectiei zilierilor, precum si pentru scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de inregistrare a zilierilor.

La schimbari preconizate, proiectul de act normativ vizeaza includerea urmatoarelor activitati/domenii de activitate, in cuprinsul categoriilor de activitati in care se poate presta munca cu caracter necalificat, ocazional, respectiv:

    • activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
    • publicitate - grupa 731;
    • activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
    • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
    • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
    • restaurante - clasa 5610;
    • baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630,
     activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.


In ceea ce priveste activitatile de publicitate, facem precizarea ca cele mai importante activitati pentru care se preteaza utilizarea muncii necalificate, cu caracter zilier sunt:

- distribuirea de mostre de produs, gratuite, in magazine
- distribuirea de pliante si obiecte promotionale gratuite pe strada sau in magazine
- organizarea de standuri in cadrul unor targuri si expozitii
- organizarea de evenimente: receptie, primire invitati, muncitori pentru montare/ demontare/ manipulare echipamente si decoruri
- filmari spoturi publicitare: muncitori pentru manipularea obiectelor de recuzita si decor
- curieri pentru expedierea premiilor din promotii sau a altor obiecte promotionale

In toate situatiile de mai sus munca prestata este necalificata, nenormata, iar durata prestatiei nu depaseste 30 de zile.
Persoanele care isi desfasoara activitatea in aceste domenii sunt, in marea lor majoritate, studenti, someri sau pensionari, iar proiectele pentru care sunt angajati au o durata strict limitata in timp, se desfasoara pe tot teritoriul national, iar o alta forma de angajare nu se justifica, avand in vedere specificul activitatilor mentionate.

De asemenea, in ceea ce priveste cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale, consideram ca aceasta activitate trebuie sa fie inclusa in domeniile in care se poate presta munca necalificata, pentru corelare cu textul art.65 pct.1 din O.U.G. nr.114/2018,  avand in vedere faptul ca acest domeniu implica o munca de rutina, fara calificare, cu caracter sezonier, temporar, cu fluctuatii de activitate, de la un sezon la altul si care presupun o intensa activitate cu caracter ocazional (ex:practicarea transhumantei care presupune deplasarea sezoniera a turmelor de animale, in vederea asigurarii hranei necesare).
Pe de alta parte si activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, activitatile din restaurante  (amenajarea salilor de restaurant, curatenie, spalator vase), baruri precum si alte activitati de servire a bauturilor, presupun de asemenea utilizarea fortei de munca necalificate, pentru perioade scurte de timp,  cand sunt perioade intense de activitate, incadrandu-se astfel foarte bine in cerintele Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Includerea acestor activitati in domeniul de aplicare a Legii nr. 52/2011 va permite promovarea si dezvoltarea serviciilor turistice, domeniu prioritar de importanta strategica pentru economia romaneasca, motiv pentru care, pentru anumite ocupatii exclusiv necalificate este mai avantajoasa utilizarea de munca ziliera, ocazionala, in detrimentul incheierii unui contract individual de munca care presupune o procedura administrativa birocratica, mai anevoioasa pentru angajator.

Utilizarea muncii ziliere in aceste domenii va determina cresterea gradului de ocupare in sectorul turismului si asigurarea unor servicii de calitate, corelate cu absorbtia fortei de munca sezoniere.

Costurile administrative ale incheierii unui contract individual de munca care presupun plata/eliberarea de adeverinte medicale, caziere judiciare, copii documente necesare incadrarii in munca, transmiterea contractului de munca in Revisal, etc., sunt de multe ori excesive prin raportare la durata contractului de munca pe durata determinata.

Spre finalul notei de fundamentare este mentionat:  “Se propune eliminarea remuneratiilor zilierilor din categoria veniturilor exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Astfel, aceste remuneratii sunt incluse in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale. De asemenea, se propune introducerea, si in cazul zilierilor a optiunii de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.”


Consultati documtele atasate mai jos

Proiectul

Nota de fundamentare


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zilierioug 1142018asigurari sociale


Data aparitiei: 03 Aprilie 2019

Votati articolul "OUG a fost adoptata. Categoria de activitati in care pot fi angajati zilieri va fi extinsa":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X