Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat miercuri, in cadrul briefingului de presa, ca este de acord cu o transparentizare a bacsisului, insa are rezerve legate de impozitarea acestuia.
Intrebat despre o masura propusa de reprezentantii Horeca privind impozitarea bacsisului cu 10% prin care statul roman ar putea sa primeasca 5 milioane de lei intr-un an, premierul a raspuns:
"As vrea sa discut acest lucru si cu cei care primesc bacsisul, sa vad daca ei sunt de acord. Eu stiu aceasta masura, am mai vazut-o. Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacsisului, dar cu impozitarea, stiti foarte bine ca am rezerve de fiecare data.", a afirmat Citu.
Premierul a luat in considerare si efectele pe care le are introducerea taxelor.
"Cand introducem taxe, efectele sunt directe si indirecte si, pana la urma, as vrea sa stiu care este impactul indirect si asta nu imi spune nimeni deocamdata si as vrea sa discut cu ei despre asta.", a incheiat Citu subiectul.
Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania – HORA a prezentat, miercuri, datele unui studiu referitor la impactul in economie si situatia financiara a companiilor active in 11 sectoare din industria HoReCa. Rezultatele arata ca scaderea vanzarilor la nivel sectorial este de -39%, de la 26 miliarde de lei in 2019 la doar 16 miliarde de lei in 2020, in conditiile in care 8 din 10 companii au raportat scaderi ale vanzarilor. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in orase precum Cluj (-50%), Bucuresti si Timis (-44%), iar cele mai mici in Constanta (-23%) si Tulcea (-9%).
HORA a propus de anii trecuti introducerea unui impozit de 10% pe bacsisul colectat prin plata cu cardul, ceea ce ar aduce la bugetul de stat venituri de peste 110 mil RON incepand cu 2022.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor.", aparea intr-o propunere mai veche facuta de HORA.