De la 1 ianuarie 2023, bacsisul lasat de clienti la restaurante, baruri si cafenele a inceput sa fie trecut pe nota de plata si pe bonul fiscal si impozitat cu 10%, dupa cum stabileste Legea nr. 376/2022.
Conform actului normativ mentionat, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610-Restaurante, 5630-Baruri si alte activitati de servire a bauturilor. Bacsisul se va evidentia separat pe bonul fiscal, cu exceptia livrarilor la domiciliul clientilor.
Cum trebuie sa arate nota de plata si bonul fiscal
Operatorii economici vor avea obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei.
Nota de plata va contine si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.
Cum se inregistreaza in contabilitate bacsisul
"Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii si se distribuie integral salariatilor in baza unui regulament intern (nu se inregistreaza in conturile de venituri si/sau cheltuieli)", explica ANAF intr-un comunicat de presa.
Cand se distribuie banii catre angajati?
Distribuirea catre salariati se face dupa retinerea la sursa a impozitului pe venit (10%), veniturile respective fiind incadrate in categoria veniturilor din alte surse.
Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
ANAF mentioneaza ca pentru aceste venituri NU se datoreaza CAS si/sau CASS.
Ce risca firmele care nu trec bacsisul pe bon
Firmele care incalca noile dispozitii legale risca amenda de la la 2.000 lei la 4.000 lei.
Ce firme vizeaza Legea 376/2022 referitoare la impozitarea bacsisului
Noua Lege 376/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ii vizeaza pe operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- 5610 – Restaurante,
- 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Prin urmare, obligatiile privind impozitarea bacsisului nu se aplica in cazul fast food-urilor unde clientii achita direct la casa si nu lasa bacsis, saloanelor de infrumusetare (coafor, frizerie, cosmetica, manichiura, pedichiura, masaj etc), firmelor de taxi, salilor de fitness etc.