email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA

Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA
impozitarea bacsisuluitvabon fiscal

Impozitarea bacsisului revine pe scena noutatilor. Asociatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) propune schimbarea legislatiei referitoare la veniturile obtinute de ospatari, asa-zisul bacsis. Institutia solicita ca acestea sa fie evidentiate separat in bonul fiscal, insa fara a se supune cotei de TVA, a declarat, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA.
 

"Bacsisul nu ar trebui sa se supuna cotei de TVA, pentru ca nu este asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si, ca urmare, bacsisurile oferite de clienti se distribuie angajatilor de catre conducerea operatorului economic", a spus, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA, intr-o conferinta de presa, potrivit ziare.com.

Conform presedintelui HORA, veniturile din bacsis ar trebui considerate venituri din alte surse si impozitate la sursa prin aplicarea cotei de 10%.

"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor", mai arata propunerea HORA.

In prezent, in Romania cultura bacsisului nu este implementata atat de puternic incat acesta sa fie obligatoriu, asa ca in alte tari, a mai adaugat Petrescu.
 

Datele HORA arata ca sunt tari in care clientii lasa bacsis intre 10% si 20% din nota de plata, precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croatia, Canada, Turcia, Grecia, Rusia, SUA. Dar ca exista si tari in care nu se lasa bacsis: Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelanda, China. Iar in SUA, chiar sunt state care au aprobat legi care sa interzica bacsisul.
 

Impozitarea bacsisului – scurt istoric

Nu este prima oara cand se discuta despre impozitarea bacsisului. La inceputul lunii decembrie 2018, (HORA) a inaintat Ministerului Finantelor Publice o propunere de reglementare a tipsului despre care am scris

AICI, care prevede ca bacsisul oferit de clienti angajatilor din hoteluri si restaurante sa fie evidentiat pe bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate, in asa fel incat el sa fie extras din sfera de TVA, si sa fie impozitat ca un venit din alte surse, respectiv cu 10%.

Si in 2017 s-a discutat despre acest subiect controversat, cand unii patroni de restaurante cereau impozitarea bacsisului cu 16%. Insa prima oara s-a incercat adoptarea unui impozit pentru bacsis in anul 2015, pentru o perioada scurta, aproximativ o saptamana, fiindca propunerea nu s-a dovedit a fi eficienta.
 

Ospatarii – victimele impozitarii bacsisului

De partea cealalta se afla ospatarii care vor iesi in pierdere daca se va pune in aplicarea legea care sa impuna impozitarea bacsisului. Multi dintre cei care lucreaza pe acest post se plang de salariile mici si recunosc ca muncesc doar pentru bacsisul pe care il primesc de la clienti. Unii romani achita 10% din nota de consum, in timp ce altii lasa cu mult sub aceasta ori chiar deloc. Situatiile de acest tip s-au inmultit pentru ca multi clienti nu mai achita consumatia cash, ci platesc cu cardul.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea bacsisuluitvabon fiscal


Data aparitiei: 11 Februarie 2019

Votati articolul "Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X