Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
email
Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA

Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA
impozitarea bacsisuluitvabon fiscal

Impozitarea bacsisului revine pe scena noutatilor. Asociatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) propune schimbarea legislatiei referitoare la veniturile obtinute de ospatari, asa-zisul bacsis. Institutia solicita ca acestea sa fie evidentiate separat in bonul fiscal, insa fara a se supune cotei de TVA, a declarat, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA.
 

"Bacsisul nu ar trebui sa se supuna cotei de TVA, pentru ca nu este asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si, ca urmare, bacsisurile oferite de clienti se distribuie angajatilor de catre conducerea operatorului economic", a spus, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA, intr-o conferinta de presa, potrivit ziare.com.

Conform presedintelui HORA, veniturile din bacsis ar trebui considerate venituri din alte surse si impozitate la sursa prin aplicarea cotei de 10%.

"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor", mai arata propunerea HORA.

In prezent, in Romania cultura bacsisului nu este implementata atat de puternic incat acesta sa fie obligatoriu, asa ca in alte tari, a mai adaugat Petrescu.
 

Datele HORA arata ca sunt tari in care clientii lasa bacsis intre 10% si 20% din nota de plata, precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croatia, Canada, Turcia, Grecia, Rusia, SUA. Dar ca exista si tari in care nu se lasa bacsis: Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelanda, China. Iar in SUA, chiar sunt state care au aprobat legi care sa interzica bacsisul.
 

Impozitarea bacsisului – scurt istoric

Nu este prima oara cand se discuta despre impozitarea bacsisului. La inceputul lunii decembrie 2018, (HORA) a inaintat Ministerului Finantelor Publice o propunere de reglementare a tipsului despre care am scris AICI, care prevede ca bacsisul oferit de clienti angajatilor din hoteluri si restaurante sa fie evidentiat pe bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate, in asa fel incat el sa fie extras din sfera de TVA, si sa fie impozitat ca un venit din alte surse, respectiv cu 10%.

Si in 2017 s-a discutat despre acest subiect controversat, cand unii patroni de restaurante cereau impozitarea bacsisului cu 16%. Insa prima oara s-a incercat adoptarea unui impozit pentru bacsis in anul 2015, pentru o perioada scurta, aproximativ o saptamana, fiindca propunerea nu s-a dovedit a fi eficienta.

Cheltuieli deductibile si nedeductibile. Ghid practic
Cheltuieli deductibile si nedeductibile. Ghid practic
Impozitul pe venit si Declaratia unica
Impozitul pe venit si Declaratia unica
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2019
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2019


 

Ospatarii – victimele impozitarii bacsisului

De partea cealalta se afla ospatarii care vor iesi in pierdere daca se va pune in aplicarea legea care sa impuna impozitarea bacsisului. Multi dintre cei care lucreaza pe acest post se plang de salariile mici si recunosc ca muncesc doar pentru bacsisul pe care il primesc de la clienti. Unii romani achita 10% din nota de consum, in timp ce altii lasa cu mult sub aceasta ori chiar deloc. Situatiile de acest tip s-au inmultit pentru ca multi clienti nu mai achita consumatia cash, ci platesc cu cardul.

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea bacsisuluitvabon fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 11 Februarie 2019


Votati articolul "Propunere: HORA cere ca bacsisul sa fie impozitat cu 10%, trecut separat pe bonul fiscal, fara sa poarte TVA":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Completare Intocmire / depunere D112 la 3 luni?

Intrebare: Buna ziua,
Multumesc imi ajuta dar .....
Este vorba de 1 salariat , incepand cu 01.01.2016 vector fiscal trimestru.
Nu stiu daca am inteles bine.
Salarul se achita o data la trei luni, cand intocmesc lista de cheltuieli.
Declaratie D112 se intocmeste lunar si se depune la Finante, toate trei D112 in a treia luna ?
( doua D112 fara date salariale si una cu datele salariale ? ) sau cum ?
Noi ne gandeam la o varianta : Una D112 pentru toate 3 luni cu depunere in a 3-a luna.
Multumesc

Raspuns: Nu puteti depune declaratii cu valoare 0 decat in cazul suspendarii contractului de munca, deci...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 11 Februarie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 5 + 2 =
  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Doar minti bolnave sau corupte pot veni cu asemenea propuneri. Bacsis exista peste tot in lume si e la latitudinea persoanei sa-si declare corect venitul In romania, bacsisul SE IMPOZITEAZA deja cu 10 % venituri din alte surse. Trebuie doar sa declari veniturile. Daca nu le declari e alta poveste. Sa pui bacsis pe bon...aici intervine partea de boala mintala. In primul rand ca e ilegal sa imi soliciti tu, vanzator de orice, bani in plus peste pretul produsului fara nimic la schimb. De fapt stiti de unde vine obiceiul asta?Din vremurile cand ospatarii scuipau sau spurcau mancarea. Cred ca am putea evolua cu niste camere de luat vederi si cu dosare penale pentru infractiunea de punere in pericol a sanatatii publice pentru ospatarii care fac asemenea gesturi. Eu nu vreau sa dau bacsis oricarui nesimtit care ma serveste in sictir si nici a doua oara in bodega aia nu mai intru. Deci toti muncim, toti trebuie sa ne comportam civilizat, toti primim salar pentru munca depusa, deci sa-si faca dracului si ospatarii jobul si-atat. Daca nu, mars la sapat santuri, ca si asa nu au studii pentru mai mult.
Data adaugarii: 13-Feb-2019
Postat de: user
De multe ori m-am intrebat daca suntem un popor cu o gandire normala sau avem gargauni in cap. Surpriza pe care am avut-o, pardon pe care o am si in prezent este ca, toti vrem sa combatem coruptia si micile aetntii, dar culmea este ca fiecare individ si categorie sociala isi doreste ca pe langa salariul pe care il primeste pentru munca prestata sa mai primeasca si o mica sau mare atentie, dupa caz in functeie de cat de importanta se crede persoana carei I se solicita un serviciu . Astfel, mai deunazi, o parte a patronatelor din sfera serviciilor respectiv al restaurantelor au anuntat ca vor sa impuna, prin legislatia fiscala, in mod obligatoriu pe bonul fiscal un tips de 10% pentru serviciul ospatarilor. Toate acestea se intampla in momentul cand se duce o lupta de ani de zile, mai mult la nivel declarativ, de catre clasa politica, societatea civila si mass-media pentru eliminarea mitei si a micilor atentii din sistemul medical, administrativ sau chiar al serviciilor de taxi s.a.. Ce sa intelegem prin acest gest, ca suntem o tara in care mita, atentia, bacsisul reprezinta o stare de normalitate si ca coruptia este o stare de fapt ca un cancer endemic care ne macina intrega coloanal vertebrala a unui stat muribund al carui conducatori, mai mult sau mai putin, sunt tradatori de neam si de tara fiind aserviti puterilor straine si care nu dau doi bani pe o gloata care nu stie ce vrea si a carei indiferenta de sine este dusa pana la absurd. Ma gandesc ce s-ar intampla daca fiecare categorie sociala, pompieri, magistrati sau chiar soferii de pe autobuze, conductorii de tren ori femeile de serviciu ar percepe un bacsis pentru serviciile pe care le presteaza in virtutea indatoririlor de serviciu pe care le au, unde am ajunge sau de fapt unde am ajuns cu aceasta gandire tipic romaneasca decat intr-o infundatura a mizeriei umane fara demnitate si respect de sine si fata de colectivitatea din care facem parte.
Data adaugarii: 13-Feb-2019

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2019 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile  
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi"


email
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X