Firmele si angajatii din domeniul Horeca (hoteluri, baruri, restaurante, cafenele) ar putea beneficia de impozitare zero timp de trei ani, potrivit unei initiative legislative care a fost adoptata tacit de Senat la finalul anului 2020.
In data de 1 februarie 2021, documentul a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, insa nu s-a aprobat procedura de urgenta solicitata de initiator. Pentru ca prevederile acestui proiect sa intre in vigoare, mai trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, apoi sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit actului, contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legit nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venit, sunt scutiti de la plata impozitelor pentru anii fiscali 2020, 2021 si 2022.
Persoanele juridice sunt scutite de la plata impozitelor pentru angajati pentru ani fiscali 2020, 2021 si 2022.Totodata, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatil pe baza de contract
individual de munca, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati in domeniul Horeca, pentru anii fiscali 2020, 2021 s1 2022, sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Scutirea de impozit se aplica persoanelor juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN:
- 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
- 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
- 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere;
- 5590 - "Alte servicii de cazare";
- 5610 - "Restaurante";
- 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
- 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
Pandemia de coronavirus, dar si masurile restrictive instaurate de autoritati, au facut ca industria HoReCa sa fie in prezent cea mai afectata, inregistrand un declin brusc care a dus la scaderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% fata de anul trecut si a determinat suspendarea activitatil In cazul a peste 40% dintre operatori, se arata in expunerea de motive a proiectului.
Sunt 40 de mii de societati comerciale care au capital romanesc suta la suta, afectate de restrictiile impuse dupa izbucnirea pandemie. Peste 400 de mii de romani lucreaza in domeniu.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Decizia pentru elaborarea acestui proiect a fost luata in urma mai multor discutii avute cu reprezentantii din domeniu.