email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce mod facem achizitia de produse din unitati protejate?

Taxe si Impoziteachizitie produsehandicapunitati protejateLegea 448/2006HG 268/2007




In ce priveste achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, vom vedea cum facem achizitia de produse in cazul unei societati cu peste 50 de angajati care doreste sa achizitioneze produse de la unitati protejate.




Conform art. 78 al. (4) lit 4.1) din Legea 448/2006, se mentioneaza:

" (41) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socio-profesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala."

In cazul in care societatea doreste sa achizitioneze produse pe care unitatile protejate nu le realizeaza prin activitate proprie ci le comercializeaza, vom stabili daca acordul de parteneriat mai este obligatoriu sa fie intocmit avand in vedere ca in acord este specificat ca produsele sunt realizate prin activitatea proprie integrala sau partiala a persoanelor cu handicap.

De asemenea, vom vedea ce acte solicitam in aceasta situatie de la unitatile protejate.

Precizam mai intai ca, intr-adevar, potrivit art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea 448/2006, persoanele juridice care au cel putin 50 de angajati, care nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, pot opta pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
 
In conformitate cu prevederile art. 43 din HG 268/2007, pentru a fi respectate prevederile art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea 448/2006, societatea care are cel putin 50 de angajati si care a optat pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat trebuie sa respecte acest angajament, in baza acordului de parteneriat incheiat si a contractului comercial prin care sunt achizitionate produsele sau serviciile.

Astfel, daca societatea opteaza pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, este necesar ca produsele achizitionate de la unitatile protejate trebuie sa fie produsul activitatii integrale sau partiale efectuate persoana cu handicap pentru a respecta conditia ca acestea sa fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate.

In sensul Legii 448/2006, propria activitate a persoanei cu handicap angajate in cadrul unitatii protejate autorizate reprezinta ansamblul activitatilor realizate integral sau partial de persoana cu handicap, in scopul obtinerii produsului comercializabil sau in scopul prestarii serviciului. Activitatea persoanei cu handicap angajate se poate atesta prin contractul individual de munca al persoanei cu handicap angajate, fisa de post a acesteia sau prin orice alt document emis de conducatorul unitatii protejate autorizate.

In situatia in care produsele achizitionate de la unitatile protejate nu sunt produsul activitatii integrale sau partiale efectuate persoana cu handicap conditia ca acestea sa fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate nu se considera indeplinita, societatea fiind supusa ori obligatiei de a plati suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
 
Alin. (4 indice 1) din cadrul aceluiasi articol exclude unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri de la posibilitatea de a opta pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, cu respectarea conditiei ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective.

Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala. Astfel, alin. (4 indice 1) vizeaza exclusiv categoria de contribuabili - unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri, carora le este oferit un mijloc distinct de exonerare a obligatiei de plata a contributiei prin respectarea conditiilor prevazute la art. 78 alin. (3) lit. b) si nu prin incheierea acordului de parteneriat.
 
Asadar, pentru unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri, nu va fi incheiat nici acord de parteneriat, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective si cu prezentarea raportului financiar la fiecare inceput de an care sa prezinte modul de utilizare a fondurilor obtinute prin activitatea comerciala.

Sursa: PortalContabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteachizitie produsehandicapunitati protejateLegea 448/2006HG 268/2007


Data aparitiei: 22 Octombrie 2013

Votati articolul "In ce mod facem achizitia de produse din unitati protejate?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X