Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap instituie obligatia autoritatilor si institutiilor publice (cu exceptia institutiilor publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala), precum si persoanelor juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, sa angajeze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au obligatia angajarii persoanelor cu handicap si nu angajeaza aceste persoane pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap; sau
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
Achizitionarea produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate se realizeaza in baza unui acord de parteneriat.
Dovada achizitionarii produselor sau serviciilor de la unitatile protejate autorizate este reprezentata de:
- contractul comercial,
- factura si
- dovada platii.
Daca se achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, pe baza de parteneriat, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat, se va datora bugetului de stat diferenta de suma. Aceasta se declara in
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In situatia in care se achizitioneaza produse sau servicii de la aceste unitati protejate in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, entitatea nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferenta in plus se reporteaza in luna urmatoare, in sensul diminuarii de plata.
Daca nu se opteaza pentru achizitii de la unitati protejate (entitatea nu are un contract cu o unitate protejata si nu achizitioneaza produse/servicii in baza unui astfel de contract) toata suma datorata pentru persoane cu handicap neincadrate trebuie declarata in Formularul 100 si se achita la bugetul de stat.
In cazul in care se opteaza pentru achizitii de la unitati protejate, pot aparea urmatoarele situatii:
1. Entitatea achizitioneaza produse/servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in valoare mai mica decat suma datorata pentru persoane cu handicap neincadrate. In acest caz, entitatea va declara in Formularul 100 si va achita la bugetul de stat doar diferenta.
2. Entitatea achizitioneaza produse/servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat in valoare mai mare decat suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate. In acest caz entitatea nu va declara si nu va plati nimic la bugetul de stat (contributia nu se declara cu zero), iar diferenta de recuperat se va reporta in luna urmatoare, in sensul diminuarii de plata.
Exemplu:
Luna iulie 2016:
Suma datorata: 1.000 lei
Valoare achizitii de la unitati protejate: 1.200 lei
Suma declarata: 0 lei
Suma reportata: 200 lei
Luna august 2016:
Suma datorata: 800 lei
Valoare achizitii de la unitati protejate: 700 lei
Suma declarata: 0 lei
800 lei – 200 lei – 700
Suma reportata: 100 lei
Luna septembrie 2016:
Suma datorata: 800 lei
Valoare achizitii de la unitati protejate: 0 lei
Suma declarata: 700 lei
800 lei – 100 lei
Suma reportata: 0 lei