email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari contabile grup de interes economic

OMFP 2382/2011grupuri independentelivrari de bunurireglementari contabile
Intrebare:

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal punctul 34 alineat 5:

"(5) Grupul independent va presta numai servicii de aceeasi natura tuturor membrilor grupului, in interesul direct si comun al acestora. Grupul independent nu poate efectua livrari de bunuri, cu exceptia cazului in care aceste livrari de bunuri sunt auxiliare prestarilor de servicii mentionate la acest punct. Serviciile prestate de grupul independent in beneficiul tuturor membrilor sai vor fi decontate fiecarui membru si reprezinta contravaloarea cheltuielilor comune aferente perioadei pentru care se efectueaza decontarea. Ca urmare a acestor decontari, grupul independent nu poate obtine niciun profit".

Astfel, grupurile independente de persoane efectueaza prestari servicii numai in interesul membrilor, decontand cheltuielile efectuate acestora. In ce mod poate fi atunci inteleasa urmatoarea prevedere din Ordinul nr. 2382 din 03/08/2011 pentru completarea unor reglementari contabile?

"2651. - (1) Grupurile de interes economic inregistreaza in contabilitate operatiunile derulate in functie de prevederile contractelor incheiate.
(2) In cazul operatiunilor pe care grupul de interes economic le deruleaza in nume propriu, acesta inregistreaza veniturile si cheltuielile ocazionate, dupa natura lor.
(3) In cazul operatiunilor derulate in numele membrilor care compun grupul de interes economic, acesta inregistreaza la venituri doar eventualul comision cuvenit, operatiunile fiind inregistrate in conturi de terti. "

Avand in vedere ca Legea 161/2003 prevede:

"Art. 165. - (1) Grupul nu poate avea drept scop obtinerea de profituri pentru sine". In consecinta,
grupul poate derula operatiuni in nume propriu si deci obtine "eventuale comisioane"?


Raspuns:

Nu este clar ce a avut in vedere legiuitorul atunci cand a adoptat OMFP 2382/2011 privind modificarea OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, astfel va comunicam punctul nostru de vedere cu privire la reglementarile introduse de ordin.
 
Astfel, un grup de interes economic este o noua entitate, ce va conduce contabilitatea, in partida dubla, conform reglementarilor aplicabile. Aceste prevederi sunt aplicabile grupurilor de interes economice infiintate conform Legii.
 
Legislatia din Romania recunoaste un grup de interes economic  in temeiul art. 118 din Legea 161/2003, privind unele masuri de asigurare a transparentei in mediul de afaceri si sanctionarea coruptiei, prin transpunerea unor concepte din legislatia franceza.
 
Astfel, acesta se poate constituii, de la 2 la maxim 20 membrii, cu scop comercial sau necomercial, si are un scop patrimonial, inlesnind activitatea comerciala sau alta activitate a membrilor.
 
Grupul economic este subiect de drepturi si obligatii, este constituit prin contract intre membrii, iar contractul este semnat in forma autentica in fata notarului public.
 
Din punct de vedere al reglementarilor contabile, GIE va conduce contabilitatea pana la nivelul situatiilor financiare anuale inclusiv.
 
In functie de cifra de afaceri realizata, total active si numarul de salariati implicati, grupul va intocmii situatii financiare prescurtate, simplificate sau cu cinci componente.
 
Ca si proceduri de lucru, in functie de activitatea grupului ce poate fi comerciala sau de alt tip, conform clauzelor contractului de infiintare, in contabilitatea grupului, pentru activitati comerciale efectuate in numele grupului, se vor reflecta integral veniturile realizate, iar pentru alte activitati comerciale efectuate in numele membrilor, se va refecta in venituri numai eventualul comision.
 
Ca si usoara comparatie amintim si cateva prevederi similare din punctul de vedere al TVA, ce reglementeaza grupul fiscal, a carui principala caracteristica consta in faptul ca liderul grupului "reprezentantul" asigura decontarea TVA cu bugetul statului pentru toti membrii grupului fiscal, conform norme metodologice pentru art. 128 alin. (7) din Codul fiscal .
 
Practic, daca un membru al grupului are de plata TVA iar un altul are de recuperat TVA, compensarea se efectueaza la nivelul grupului, cu bugetul regularizandu-se numai diferentele printr-un singur decont depus de reprezentant.
 
Avand in vedere ca pana la 31.12.2011 din grupul fiscal pot face parte numai marii contribuabil, urmand ca ulterior sa poata fi format un grup fiscal si din contribuabili mai mici, probabil autoritatile au adoptat reglementari contabile in acest scop.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 2382/2011grupuri independentelivrari de bunurireglementari contabile


Data aparitiei: 27 Octombrie 2011

Votati articolul "Reglementari contabile grup de interes economic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X