email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale

Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale
modificari legislative 2018asigurari socialemonitorul oficial

Va informam ca a fost publicata Legea nr. 177/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul asigurarilor sociale. Aceasta a fost publicata in Monitorul official nr. 628 din data de 19 iulie si a intrat in vigoare incepand cu 22 iulie.
 

 Legea de aprobare nr. 177/2018 a adus amendamente la doua acte normative importante.
 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice


Potrivit unei noi modificari, plata pensiei se va putea face in modul urmator:

– domiciliul sau, dupa caz, resedinta pensionarului, in conditiile stabilite prin conventiile incheiate intre CNPP si Compania Nationala «Posta Romana» – S.A.;

– in situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor banesti la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta, Compania Nationala «Posta Romana» – S.A. remite lunar acestora drepturile banesti si documentul de plata intocmit de CNPP;

– in situatia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea platii drepturilor in cont curent sau in cont de card, documentul de informare cu privire la sumele platite, intocmit de CNPP, este transmis lunar la domiciliul sau, dupa caz, la resedinta acestora, cu serviciul de corespondenta standard.

Legat de capacitatea temporara de munca, sumele platite de casele de asigurari de sanatate judetene pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca aferente cazurilor confirmate de accidente de munca sau boli profesionale se recupereaza de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.



Sumele care reprezinta diferente la indemnizatiile de incapacitate temporara de munca, ca urmare a confirmarii unui accident de munca sau unei boli profesionale, se recupereaza de catre angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.


• In sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie dintre cele prevazute la alin. (1) al art. 51, respectiv: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate, pensia de urmas.

• Persoanele care indeplinesc conditiile pentru obtinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, opteaza pentru obtinerea uneia dintre acestea.

• Precizarea noua este ca prevederile anterioare, privind pensii prin legi cu caracter special NU se aplica in situatia in care persoana indeplineste atat conditiile pentru acordarea unei pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, cat si cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurari sociale neintegrat sistemului public de pensii, conform legestart.ro.

A fost abrogata dispozitia care prevedea suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care casa teritoriala de pensii a fost informata, prin adresa, de neprezentarea la termenul de revizuire la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau la centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca, din motive imputabile pensionarului.


Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale

 Sunt asigurati obligatoriu prin efectul legii, pensionarii sistemului public de pensii aflati in invaliditate ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala ; a disparut conditionarea ca accidentul de munca sau boala profesionala sa fi aparut pana la data indeplinirii conditiilor de pensie limita de varsta.

• Au calitatea de asigurat cetatenii straini sau apatrizii incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman; a disparut conditia ca prestarea muncii pentru un angajator roman sa fie pe teritoriul Romaniei.

• In cazul accidentelor de munca sau bolilor profesionale, declarate in conditiile legii, in timpul activitatii profesionale, dreptul la prestatiile si serviciile de asigurare se mentine si ulterior incetarii raporturilor de munca/serviciu; a disparut teza finala potrivit careia mentinerea drepturilor se face pana la data indeplinirii conditiilor de pensie pentru limita de varsta.

• Angajatii romani care presteaza munca in strainatate din dispozitia angajatorilor romani sunt asigurati daca au inregistrat un accident de munca si detin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala nr. 883/2004 si nr. 987/2009, care sa ateste faptul ca fac obiectul legislatiei de securitate sociala din Romania.

Dispozitivele medicale in vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice se stabilesc prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobat anual prin hotarare a Guvernului si prin normele metodologice de aplicare a acestui contract.

• Pentru accidente de munca, drepturile de asigurare se acorda in baza procesului-verbal de cercetare a evenimentului intocmit si/sau avizat potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari legislative 2018asigurari socialemonitorul oficial


Data aparitiei: 25 Iulie 2018

Votati articolul "Noi modificari legislative in domeniul asigurarilor sociale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X