Analizam mai jos cazul unei societati care detine terenuri agricole date in arenda. Vom stabili in ce conditii poate societatea sa incheie un contract de arenda cu un angajat al firmei.
Regulile particulare in materia arendarii sunt reglementate de articolele 1836 - 1850 din Codul civil. Potrivit acestora, pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:
a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola;
b) animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.
Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Sub
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.
Dispozitiile in materie de carte funciara raman aplicabile. Toate cheltuielile legate de incheierea, inregistrarea si publicitatea contractului de arendare revin arendasului.
Contractele de arendare incheiate in forma autentica, precum si cele inregistrate la consiliul local constituie, in conditiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite in contract.
Nu sunt permise oficiile de arendasi. Subarendarea totala sau partiala este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Contractul de arendare se reinnoieste de drept, pentru aceeasi durata, daca niciuna dintre parti nu a comunicat cocontractantului, in scris, refuzul sau cu cel putin 6 luni inainte de expirarea termenului, iar in cazul terenurilor cu destinatie agricola, cu cel putin un an. Daca durata contractului de arendare este de un an sau mai scurta, termenele de refuz al reinnoirii se reduc la jumatate.
Pentru a nu fi considerat avantaj de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, contractul incheiat cu salaraitul societatii trebuie incheiat la pretul pietei.
Sursa: PortalContabilitate.ro