Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

ANAF: Veniturile realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal

Data aparitiei: 04 Februarie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF: Veniturile realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal
arendarecod fiscalvenit brut

ANAF a adaugat pe lista ghidurilor intocmite in ultima perioada inca un material informativ - Veniturile realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal.
 

Documentul prezinta informatii despre bunurile care pot fi arendate, despre inregistrarea contractului de arendare, calcularea, retinerea si plata impozitului, dar si alte date importante.

Iata mai jos ce informatii contine ghidul privind veniturile realizate din ARENDAREA bunurilor agricole din patrimoniul personal.
Potrivit Codului fiscal, veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, sunt clasificate in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Potrivit Codului civil arendarea reprezinta locatiunea bunurilor agricole.
 

1. BUNURI CARE POT FI ARENDATE

Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:


a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola;

b) animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.
 

2. CONTRACTUL DE ARENDARE

Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

2.1. Inregistrarea contractului de arendare:

- arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local; cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.

3. STABILIREA VENITULUI BRUT DIN ARENDA

Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. 
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In cazul in care preturile medii ale produselor agricole au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.
 

4. STABILIREA VENITULUI NET DIN ARENDA

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii in cota de 40% din venitului brut arendatorul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
 

5. CALCULAREA, RETINEREA SI PLATA IMPOZITULUI

Calculul, retinerea si plata impozitului aferent veniturilor din arenda intra in sarcina arendasului.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza, la fiecare plata a arendei, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.
Impozitul astfel calculat se retine si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 

6. OBLIGATII DECLARATIVE

- Arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile formularul 112- “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, in care declara impozitul pe veniturile din arenda calculat si retinut.

Formularul 112 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
 Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile legii.

NOTA:
Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si platit de catre arendas este impozit final, respectiv arendatorii nu au alte obligatii declarative in legatura cu impozitul aferent veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole.
 

7. STABILIREA, CALCULAREA SI PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE

7.1. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

Platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, prin completarea si depunerea pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, a formularului 112 - "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.

7.2. In situatia in care veniturile din arenda sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, contribuabilul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, platitorul de venit care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei si de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara.
In acest caz platitorul de venit desemnat depune formularul 112- "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate.

7.3. In cazul in care nivelul venitului net din arenda estimat a se realiza pe fiecare sursa, este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar venitul net cumulat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara, contribuabilul are obligatia depunerii „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

7.4. In situatia persoanelor fizice care realizeaza de la mai multi platitori venituri din arenda, sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, dar cumulate aceste venituri se situeaza peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, si au depus la organul fiscal declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, iar in cursul anului incheie cu un platitor de venit un contract a carui valoare este peste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, nu se aplica retinerea la sursa a contributiei, in aceasta situatie aplicandu-se sistemul de impozitare prin autoimpunere iar stabilirea contributiei se face prin
„Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Consultati materialul complet AICI >>>






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X