Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Arendarea bunurilor agricole in 2014. Calcul impozit pe veniturile din arenda

Data actualizarii: 27 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Arendarea bunurilor agricole 2014venituri din arendaimpozit arendaarendasprodusele agricole


Modalitatea de gestionare din punct de vedere fiscal a arendarii bunurilor agricole in 2014 tine cont de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin OUG nr. 102/2013, precum si de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prevederi din Codul Civil:

Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:


a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola;

b) animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.

Contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Sub sanctiunea unei amenzi civile stabilite de instanta de judecata pentru fiecare zi de intarziere, arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.

Cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consiliii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.

Dispozitiile in materie de carte funciara raman aplicabile.

Toate cheltuielile legate de incheierea, inregistrarea si publicitatea contractului de arendare revin arendasului.

OBLIGATII FISCALE

Prevederi din Codul fiscal

* In categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor se cuprind si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal. (art. 61 CF si pct. 133 NM)

* Contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.


Incepand cu 1 ianuarie 2014, impozitul pentru veniturile din arenda realizate de catre persoanele fizice se va retine la sursa de catre platitorii de venit (arendasi), nemaiexistand posibilitatea optiunii de determinare a venitului net din arenda in sistem real (prin OUG nr. 102/2013 se abroga alineatul (2^^) al art. 62).

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene ca urmare a propunerilor directiilot agricole.

Noutatea: In cazul in care preturile medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarare a consiliului judetean, au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului(prin HCJ), noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.



Continuarea AICI.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X