Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Inregistrare lucrare refuzata. Cum procedam din punct de vedere contabil?

Data actualizarii: 11 Decembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici ContabileHG 44/2004inregistrari contabileinregistrare refuzatamonografie
Va oferim mai jos modalitatea de intocmire a unei monografii contabile in cazul in care o societate comerciala cu obiect de activitate 2512 are refuzata o lucrare la montaj. Vom stabili astfel ce se intampla cu materia prima de la lucrare si cum se descarca din gestiune.

Precizam ca, la elaborarea monografiei contabile aplicabile, consideram ca obiectul de activitate al societatii este efectuarea de lucrari de tamplarie montate la imobilele detinute de clienti.
 
Considerand ca societatea dvs a inregistrat aceasta lucrare prin inregistrarea contabila 332 "Lucrari in curs de executie" = 712 "Venituri aferente costurilor prestarilor de servicii", aceasta lucrare refuzata de client se va scadea din gestiune prin articolul contabil:
712 "Venituri aferente costurilor prestarilor de servicii" = 332 "Lucrari in curs de executie".
 
Presupunand ca acest client ese indreptatit la neachitarea acesteia, cheltuielile cu realizarea productiei sunt nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
 
Din punctul de vedere al TVA dedus la achizitie, in principiu nu se ajusteaza TVA dedus la achizitie, pastrandu-se dreptul de deducere, conform art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
 
Va recomandam sa analizati cu maxima atentie prevederile din normele de aplicare ale acestui art., regasite la pct. 53 alin. (11) din HG 44/2004, conform carora bunurile degradate trebuie sa fie inregistrate in documente ce atesta acest fapt si mai ales sa se faca dovada ca acestea au fost distruse.
 
Daca societatea nu poate sa justifice prin documente ca refuzul clientului se datoreaza unor cauze obiective, respectiv nu se poate face dovada ca bunurile au fost distruse, se ajusteaza TVA dedus la achizitie, prin articolul contabil:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4426 "TVA deductibila".
 
Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Se recomanda efectuarea unei casari cu valorificare a componentelor lucrarii refuzate.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X