In cazul urmator, subiectul nostru il reprezinta o societate cu profil de prelucrare a carnii. Societatea doreste sa acorde salariatilor produse din productia proprie si o masa la cantina. Cum se impoziteaza? Trebuie achitate toate taxele aferente bugetelor speciale pentru avantajele in natura?
Acordarea de produse din productia proprie constituie avantaje in natura conform art.55 alin. 3 lit.b din Codul fiscal, iar contravalaorea acestora se include in venitul brut, urmand a se retine toate contributiile sociale (angajat si angajator) precum si impozitul pe venit de 16%.
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Redam mai jos aceste prevederi:
"(3) Avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;"
In ceea ce priveste acordarea unei mese calde la cantina societatii
Conform prevederilor Legii tichetelor de masa, cu modificarile ulterioare, fiecare salariat poate primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, in valoarea prevazuta semestrial de lege.
In varianta in care societatea are organizata cantina nu acorda tichete de masa salariatilor ci va asigura hrana la cantina, in limita zilnica a valorii unui tichet de masa.
Cheltuielile cu intretinerea activitatii cantinei sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit, iar ceea ce depaseste valoarea de 9,41 lei se plateste direct de salariat. In cazul in care salariatului nu ii este retinuta diferenta pentru ceea ce depaseste 9,41 lei, pentru aceasta se calculeaza impozit pe venit si contributiile aferente. Suma care se incadreaza in valoarea unui tichet de masa se impoziteaza numai cu impozit pe venit.
Cheltuielile cu masa calda, asa cum se prevede la art. 55 alin. (4) din Codul fiscal si la pct. 82 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit, (art. 21, alin. (1)) si nu se considera venit impozabil pentru anumite categorii de salariati, cum sunt sportivii, personalul navigant si auxiliar imbarcat pe nave, donatorilor onorifici, personalul din sectorul de aparare etc.
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contravaloarea mesei acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. b) si art. 57 din Codul fiscal , cu modificarile ulterioare.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform prevederilor art. 296 indice 4 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , baza lunara de calcul a contributiilor sociale individuale obligatorii o reprezinta veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza contractului individual de munca, care se completeaza cu prevederile pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din acelasi act normativ, mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 296 indice 15 lit. p) pct. 3 din Codul fiscal , sunt excluse din baza de calcul a contributiilor sociale hrana acordata potrivit legii.
Astfel, contravaloarea mesei acordata salariatilor peste valoarea unui tichet de masa, va intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Aceasta prevedere presupune ca daca contravaloarea meselor oferite angajatilor,este inclusa in veniturile salariale si impozitata, este deductibila la determinarea profitului impozabil.
In cazul in care nu va incadrati intruna din categoriile prevazute in normele metodologice la pct. 82 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , suma acordata angajatilor sub forma mesei calde:
- reprezinta un venit si este impozitata cu impozit pe venit, daca se incadreaza in valoarea tichetului de masa,
- reprezinta avantaj si se impoziteaza cu impozit pe venit pentru suma de 9 lei si cu impozit pe venit si contributii pentru ceea ce depaseste 9 lei,
- societatea inregistreaza cheltuieli deductibile daca sumele respective sunt impozitate cu impozit pe venit.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
avantaje in natura, salariati, masa calda, tichete de masa, impozit pe venit