Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Acordarea de avantaje in natura salariatilor. Ce tratament fiscal aplicam?

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
avantaje in naturaproductie proprieimpozit pe venitsalariati

In cazul urmator, subiectul nostru il reprezinta o societate cu profil de prelucrare a carnii. Societatea doreste sa acorde salariatilor produse din productia proprie si o masa la cantina. Cum se impoziteaza? Trebuie achitate toate taxele aferente bugetelor speciale pentru avantajele in natura?

Acordarea  de produse din productia proprie constituie avantaje in natura conform art.55 alin. 3 lit.b din Codul fiscal, iar contravalaorea acestora se include in venitul brut, urmand a se retine toate contributiile sociale (angajat si angajator) precum si impozitul pe venit de 16%.

Redam mai jos aceste prevederi:

"(3) Avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:

b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;"

In ceea ce priveste acordarea unei mese calde la cantina societatii

Conform prevederilor Legii tichetelor de masa, cu modificarile ulterioare, fiecare salariat poate primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, in valoarea prevazuta semestrial de lege.

In varianta in care societatea are organizata cantina nu acorda tichete de masa salariatilor ci va asigura hrana la cantina, in limita zilnica a valorii unui tichet de masa.

Cheltuielile cu intretinerea activitatii cantinei sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit, iar ceea ce depaseste valoarea de 9,41 lei se plateste direct de salariat. In cazul in care salariatului nu ii este retinuta diferenta pentru ceea ce depaseste 9,41 lei, pentru aceasta se calculeaza impozit pe venit si contributiile aferente. Suma care se incadreaza in valoarea unui tichet de masa se impoziteaza numai cu impozit pe venit.

Cheltuielile cu masa calda, asa cum se prevede la art. 55 alin. (4) din Codul fiscal si la pct. 82 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit, (art. 21, alin. (1)) si nu se considera venit impozabil pentru anumite categorii de salariati, cum sunt sportivii, personalul navigant si auxiliar imbarcat pe nave, donatorilor onorifici, personalul din sectorul de aparare etc.

Contravaloarea mesei acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. b) si art. 57 din Codul fiscal , cu modificarile ulterioare.

In ceea ce priveste contributiile sociale, conform prevederilor art. 296 indice 4 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , baza lunara de calcul a contributiilor sociale individuale obligatorii o reprezinta veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza contractului individual de munca, care se completeaza cu prevederile pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din acelasi act normativ, mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 296 indice 15 lit. p) pct. 3 din Codul fiscal , sunt excluse din baza de calcul a contributiilor sociale hrana acordata potrivit legii.

Astfel, contravaloarea mesei acordata salariatilor peste valoarea unui tichet de masa, va intra in baza de calcul a contributiilor sociale.

Conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Aceasta prevedere presupune ca daca contravaloarea meselor oferite angajatilor,este inclusa in veniturile salariale si impozitata, este deductibila la determinarea profitului impozabil.

In cazul in care nu va incadrati intruna din categoriile prevazute in normele metodologice la pct. 82 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , suma acordata angajatilor sub forma mesei calde:

  • reprezinta un venit si este impozitata cu impozit pe venit, daca se incadreaza in valoarea tichetului de masa,
  • reprezinta avantaj si se impoziteaza cu impozit pe venit pentru suma de 9 lei si cu impozit pe venit si contributii pentru ceea ce depaseste 9 lei,
  • societatea inregistreaza cheltuieli deductibile daca sumele respective sunt impozitate cu impozit pe venit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

avantaje in natura, salariati, masa calda, tichete de masa, impozit pe venit    

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X