email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizie CJUE cu impact MARE: penalitatile comerciale din contracte pot fi supuse TVA

Decizie CJUE cu impact MARE: penalitatile comerciale din contracte pot fi supuse TVA
tvaleasing financiarpenalitaticontracte de inchiriere

Firmele care inchiriaza proprietati sau prestatorii de servicii pe baza de abonament, asa cum sunt  telecomunicatiile (telefonie, internet, televiziune), utilitatile publice, publicatiile electronice si altele, vor fi afectate de o decizie recenta pe care a luat-o CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). S-ar putea ca sumele pe care le incaseaza aceste categorii de companii pentru incetarea contractelor de catre clienti sau din motive imputabile acestora inainte de expirarea perioadei minime de contractare sa fie supuse TVA de acum incolo. Efectele negative nu vor intarzia sa apara imediat ce decizia va intra in vigoare. Este important de mentionat ca impactul va fi resimtit atat asupra persoanelor juridice, cat si asupra persoanelor fizice care vor fi nevoite sa scoate mai multi bani din buzuar.

 

Cu siguranta vi s-a intamplat sa cititi un contract pe care urma sa il semnati cu o firma de telecomunicatii si sa constatati ca puteti sa platiti penalitati in cazul in care aveati de gand sa reziliati contractul. De cele mai multe ori, aceste sume sunt facturate ca penalitati contractuale, in afara sferei de aplicare a TVA (adica fara TVA).

Potrivit eyromania.ro, CJUE a emis recent o hotarare referitoare la perceperea unor astfel de sume ce reprezinta remuneratii pentru prestari de servicii care intra in sfera de aplicare a TVA (sunt supuse TVA).

“Practic, in cazul in care astfel de sume corespund celor pe care prestatorul le-ar fi primit pana la finalul perioadei contractuale daca nu ar fi avut loc o reziliere anticipata de catre client sau din motive imputabile acestuia, acestea trebuie facturate cu TVA, deoarece remunereaza prestarile de servicii contractate initial.

In domeniul imobiliar, penalitatile/clauza penala constituie un element des intalnit in contractele de inchiriere. De acum inainte, modalitatea de formulare a acestei clauze poate conduce la un tratament TVA diferentiat: se aplica sau nu TVA la respectivele sume.”, ne spun autorii Adrian Teampau, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, si Lucian Vitelaru, Coordonatorul practicii de drept imobiliar Radu si Asociatii SPRL.

Prin urmare, conform acestei decizii recente, in contractele de inchiriere clauza penala trebuie sa reglementeze cat mai detaliat natura obligatiilor financiare ale chiriasului si termenii si conditiile de plata: intre momentul denuntarii contractului si cel al predarii spatiului catre proprietar, precum si ulterior preluarii spatiului de catre proprietar, pentru a reflecta cu acuratete substanta economica a operatiunii comerciale.


 

Care vor fi urmarile negative ale acestei decizii?

Aplicarea TVA la cuantumul penalitatii agreate comercial pentru denuntarea/rezilierea anticipata a contractelor de inchiriere poate conduce la asteptari nerealiste din partea proprietarului si/sau la expunere financiara suplimentara pe partea chiriasului”, conform sursei citate mai sus.

Pot sa apara probleme in cazul firmelor care nu au drept integral de deducere a TVA. Printre acestea se numara cele din sectorul bancar, asigurari, leasing sau medical.

De efecte negative vor avea parte si persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA. Totodata, impactul negativ va fi resimtit si de catre persoanele fizice, care vor fi nevoite sa suporte costul cu TVA impusa sumelor de reziliere anticipata a contractelor.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaleasing financiarpenalitaticontracte de inchiriere


Data aparitiei: 12 Decembrie 2018

Votati articolul "Decizie CJUE cu impact MARE: penalitatile comerciale din contracte pot fi supuse TVA":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X