CECCAR a transmis modificarile aduse de noul Cod de procedura Penala cu incidenta in activitatea de expertiza contabila judiciara. In tabel veti regasi in opozitie prevederile anterioare ale CPP cu cele in vigoare.
Descarcati AICI TABELUL cu modificarile Noului Cod de procedura penala cu incidenta in activitatea de expertiza contabila judificiara conform dispozitiilor Legii nr. 135 nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mai jos, redam doar o parte din aceste reglementari incluse in tabel:
Prevederi legislative ale vechiului Cod de procedura penala
Expertizele
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Art. 115
Ordonarea efectuarii expertizei
Cand pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzei, in vederea aflarii adevarului, sunt necesare cunostintele unui expert, organul de urmarire penala ori instanta de judecata dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei expertize.
Prevederi legislative ale actualului Cod de procedura penala
ART. Dispunerea efectuarii expertizei sau a constatarii
(1) Efectuarea unei expertize se dispune cand pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori imprejurari ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului in cauza este necesara si opinia unui expert.
(2) Expertiza se dispune, in conditiile art. 100 (Administrarea probelor n.n.) la cerere sau din oficiu, de catre organul de urmarire penala, prin ordonanta motivata, iar in cursul judecatii se dispune de catre instanta, prin incheiere motivata.
(3) Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulata in scris, cu indicarea faptelor si imprejurarilor supuse evaluarii si a obiectivelor care trebuie lamurite de expert.
(4) Expertiza poate fi efectuata de experti oficiali din laboratoare sau institutii de specialitate ori de experti independenti autorizati din tara sau din strainatate, in conditiile legii.
(5)...............
(6) Ordonanta organului de urmarire penala sau incheierea instantei prin care se dispune efectuarea expertizei trebuie sa indice faptele sau imprejurarile pe care expertul trebuie sa le constate, sa le clarifice si sa le evalueze, obiectivele la care trebuie sa raspunda, termenul in care trebuie efectuata expertiza, precum si institutia ori expertii desemnati.
Alte modificari cu privire la expertiza contabila judiciara in 2014: AICI!