CECCAR a initiat demersuri in apararea intereselor membrilor, atat in dialogul cu autoritatile executive si legislative, cat si in spatiul public, dupa cum a informat recent institutia. Unul dintre rezultate este Hotararea CECCAR 22/149/2022 privind initiativa legislativa PL-x nr. 596/2018 pentru reorganizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.
Propunerea legislativa initiala continea prevederi necesare consolidarii profesiilor de expert contabil si de contabil autorizat, insa intre timp au fost depuse aproximativ 90 de amendamente care care propun modificari ce pot avea un "caracter abuziv si neconstitutional", conform unei precizari CECCAR.
Insitutia a reclamat un abuz politic la aparitia noilor amendamente, subliniind ca se urmareste nationalizarea patrimoniului membrilor institutiei.
Potrivit noii Hotarii CECCAR publicata in Monitorul Oficial nr. 410 din 28 aprilie2022, institutia doreste aa se mentina actuala forma de organizare, colectarea veniturilor si competentele expertilor contabili.
Iata mai jos continutul Hotararii CECAAR:
Conferinta nationala a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania hotaraste:
Art. 1. — Se ia act de initiativa legislativa PL-x nr. 596/2018, proiect de lege care vizeaza reorganizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a Contabilitatii
Art. 2. — Fata de amendamentele propuse in Camera Deputatilor la initiativa legislativa PL-x nr. 596/2018 se hotarasc urmatoarele:
a) sa se mentina actuala forma de organizare teritoriala, respectiv filiale fara personalitate juridica; aceasta forma de organizare raspunde cel mai bine nevoilor membrilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR);
b) sa se mentina actualul sistem de gestiune financiara; colectarea veniturilor se va realiza centralizat, prin intermediul filialelor, si redistribuirea acestora pentru acoperirea cheltuielilor conform bugetului propus de adunarea generala a filialei si aprobat de Conferinta nationala a CECCAR;
c) sa se mentina actualul sistem de supraveghere directa de catre Ministerul Finantelor; se considera injusta instituirea unui nou sistem ce presupune o supraveghere suplimentara si impunerea de sarcini financiare suplimentare membrilor CECCAR; se solicita nediscriminarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat in raport cu alte profesii supravegheate direct de catre Ministerul Finantelor;
d) sa se mentina actualul sistem de guvernanta si validitatea mandatelor structurilor de conducere locala si centrala obtinute prin votul membrilor; sa se respinga numirea unui administrator al CECCAR din partea unei autoritati aflate in subordinea Ministerului Finantelor in locul mandatelor legal obtinute pentru structurile de conducere centrale si locale, avand in vedere neconstitutionalitatea unui astfel de demers si compromiterea independentei in exercitarea profesiei; asupra patrimoniului CECCAR exista un drept de proprietate privata;
e) sa se mentina actuala competenta a expertilor contabili in materie de expertiza contabila judiciara care vizeaza expertiza contabila cu componenta fiscala, fara a exista obligatia expertului contabil judiciar de a detine si calitatea de consultant fiscal.
Art. 3. — Aceste rezolutii constituie pozitia oficiala a membrilor CECCAR fata de amendamentele propuse in Camera Deputatilor la initiativa legislativa PL-x nr. 596/2018.
Art. 4. — Organele alese si executive vor duce la indeplinire dispozitiile prezentei hotarari.
Art. 5. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.