Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Imprumut subordonat. Cum gestionam majorarea capitalului?

Data aparitiei: 05 Mai 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
imprumut subordonatcapitalmajorareexercitiu financiarrezervesocietate pe actiuni

Inregistrarea unui imprumut subordonat in contabilitate va fi ilustrata pentru o societate pe actiuni care, la sfarsitul anului 2013, a inregistrat capitaluri proprii negative, datorate pierderii contabile reportate.

In acelasi timp, societatea inregistreaza datorii pe termen lung sub forma de imprumuturi nebancare fata de actionarul principal. Actionarul principal doreste sa subordoneze imprumutul pe termen lung acordat societatii, cu scopul imbunatatirii capitalurilor proprii.

Vom vedea cum tratam subordonarea imprumutului pe termen lung si cum se va derula operatiunea.

Imprumutul subordonat este un imprumut pe care il face compania pentru a creste valoarea fondurilor proprii de nivel 2. De obicei este utiliat de banci sau de intitutii de credit, si consta in acceptarea  creditorilor ca drepturile lor sa nu fie prioritate fata de alte creante ale societatii. Adica prin acest imprumut subordonat se mareste capitalul propriu al societatii, fara a se mari capitalul social, si in acelasi timp poate fi inapoiat la termen de maxim 5 ani de la data constituirii acestuia.

Aceste imprumuturi sunt Fonduri proprii de nivel 2, fonduri proprii ce sunt formate din:

-rezerve din reevaluare imobilizarilor corporale si alte elemente acceptate de reglementator,
-titluri pe durata nedeterminata, actiuni preferentiale cumulative
-titluri pe durata determinata, actiuni preferentiale cumulative
-capital sub forma de imprumut subordonat.

De aici rezulta ca imprumutul subordonat se incadreaza in Fondurile proprii de nivel 2 suplimentar.
Deobicei astfel de imprumuturii fac bancile, intitutiile de credit, sau cele reglementate de ASF(fosta CNVM), pentru a putea majora limita impusa de Capital propriu si de Fond Propriu, pentru a garanta solvabilitatea si lichiditatea companiei creditoare sau administratoare de fonduri. In calculul imprumutului subordonat, acesta este luat in calcul la valoarea fondului propriu pe 5 ani, insa este diminuat anual cu 20 % pana in ultimul an cand ajunge 0%, si in acelasi timp se si returneaza.

Fondurile proprii sau Capitalul propriu al unei companii  reprezinta interesul rezidual al proprietarilor in activele unei societati dupa deducerea tuturor datoriilor. E compus in general din capitalul initial constituit sau constituit ulterior printr-o majorare de capital, si din profiturile reinvestite.

Ca si regula , Capitalul propriu reprezinta sursa stabila de finantare ce este la dispozitia companiei pentru activitatea acesteia.

Cand ar trebui ca aceste Capitaluri sa fie crescute?

    De multe ori, daca o societate doreste sa se dezvolte ori aplicand la un credit bancar, la un leasing, la participarea la o licitatie publica, daca vrea sa activeze intr-un anumit domeniu bancar sau de intermediere, conditia esentiala este ca aceste fonduri ce formeaza Capiatalul propriu al companiei sa fie pozitive, sau in cazuri specifice, pentru diferite actiuni, aceste capitaluri trebuie sa fie de anumite niveluri.

    De exemplu societatile bacare, care calculeaza lunar valoarea Capitalurilor Proprii, trebuie sa tina valoarea acestuia sub control pentru a putea da credite, pentru ca reglementatorul pune niste praguri foarte stricte in privinta acestui Capital Propriu.

Din ce e format capitalul propriu?

Plecand de la formula clasica Activ=Pasiv, putem ajunge la formula Capitalului propriu prin doua metode, si nume:

    -Capital social, Rezerve si Rezultatul exercitiului si reportat.
    -Total Active – Datorii curente sau Active imobilizate + Active circulante nete/Datorii curente nete
    Indiferent prin care formula calculati valoarea Capitalului propriu, rezultatul trebuie sa fie acelasi.

Cum se face majorarea acestuia?

    Pentru majorarea capitalului propriu al uniei societati, este destul sa majoram oricare dinre elementele de ami sus, astfel firma se poate incadra in plafonul necesar.

    Cel mai la indemana element de modificare in cresterea Capitalului Propriu este cresterea capitalului social, prin aport de la asociati. Altul ar putea fi cresterea creantelor societatii prin producerea de venituri, sau incasarea acestora prin cresterea disponibilitatilor societatii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X