In randurile de mai jos, o societate platitoare de TVA si impozit pe profit a avut trei clienti carora li s-a pronuntat falimentul prin sentinta definitiva, pentru 2 dintre ei in 2012 si pentru unul in 2009. Societatea care ne intereseaza a fost inscrisa la masa credala.
La momentul pronuntarilor nu s-au facut ajustarile, se doreste ca acestea sa fie facute in prezent, in 2014. Vom vedea daca se poate ajusta TVA conform art.138 lit.d) si daca aceasta cheltuiala este deductibila cf art. 21 al.2 lit.n). De asemenea, vom vedea daca ar trebui intocmite declaratii rectificative 101 pentru anii 2009 si 2012 si inregistrata in contabilitate cheltuiala pe seama capitalurilor proprii. De asemenea, vom vedea care este monografia contabila.
La art. 138, litera d) din Codul fiscal se reglementeaza :
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
(...)
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;"

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Examen Consultant Fiscal 2025
Ajustarea TVA se face conform prevederilor art. 159, alin. (2) :
"(2) In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emtia facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreazas care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d)."
Deci clientul nu trebuie in aceste conditii notificat de procedura din contabilitate, procedura care se va inregistra :
- ajustarea bazei de impozitare :
4118 = 4427 cu suma in rosu (cu minus) -24.000 lei
"Clienti incerti sau in litigiu" "TVA colectata"
- scoaterea din gestiune a creantei :
654 = 4118 100.000 lei
"Pierderi din creante si debitori diversi" "Clienti incerti sau in litigiu"
(si anularea ajustarii corespunzatoare daca ea s-a constituit :
- anularea ajustarii pentru depreciere constituite anterior pentru 100% din creanta :
491 = 7814 124.000 lei
"Ajustari pentru deprecierea "Venituri din ajustari pentru deprecierea
creantelor - clienti" activelor circulante ".
Cota de TVA care va fi ajustata va fi cota n vigoare la momentul facturilor initiale.
De asemenea, deoarece clientul declarat in stare de faliment este radiat de la Registrul comertului, factura emisa prin ajustarea bazei de impozitare nu se mai raporteaza prin formularul "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" cod 394 .
Ajustarea TVA colectata impusa de falimentul beneficiarului trebuie evidentiata cu semnul minus in Jurnalul pentru vanzari si raportata cu semnul minus la randul "Regularizari taxa colectata" din decontul de TVA.
Daca decideti sa scoateti clientii din gestiune abia acum , atunci veti trata situatia ca pe o corectare a erorii contabile de omitere a inregistrarii in contabilitate a sentintelor judecatoresti si :
vti emite factura pentru ajustarea TVA si o veti declara asa cum s-a explicat mai sus in decontul de TVA al perioadei in care s-a emis factura :
4118 = 4427 - 24.000
scoateti clientii din gestiune utilizand in loc de cheltuieli contul 117 :
117 = 4117 100.000
si , eventual : 491 = 117.
Cheltuielile sunt deductibile asa cum ati remarcat conform art. 21, alin. (2), litera n). Va trebui sa depuneti declaratii rectificative 100 si 101 pentru perioadele pentru care corectati erorile contabile care, daca ar fi fost inregistrate la timpul potrivit, ar fi dus la un alt impozit pe profit sau profit/pierdere fiscala raportata.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro