Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Imobilizari corporale - Ce sunt, aspecte privind amortizarea si exemplu practic

Data actualizarii: 26 Martie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Imobilizari corporale - Ce sunt, aspecte privind amortizarea si exemplu practic
imobilizari corporaleimobilizari necorporalece sunt imobilizarile corporaleactive

Fie ca esti contabil cu experienta sau la inceput de drum, este important sa iti reamintesti notiunile fundamentale despre imobilizarile corporale, cum se face evaluarea lor initiala si ce trebuie sa faci atunci cand se inlocuieste o componenta a acestora.​

Ce sunt imobilizarile corporale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce sunt imobilizarile corporale

Imobilizarile corporale sunt active care:
- sunt detinute de o societate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si

- sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Din punct de vedere contabil, nu exista o limita valorica in ceea ce priveste recunoasterea imobilizarilor corporale, dar poate fi stabilita prin politicile contabile.

Terenurile si cladirile sunt active separabile si sunt contabilizate separat, chiar si atunci cand sunt achizitionate impreuna. O crestere a valorii terenului pe care se afla o cladire nu afecteaza determinarea valorii amortizabile a cladirii. Sunt reflectate distinct in contabilitate acele imobilizari corporale cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare.

In categoria imobilizarilor corporale se urmaresc distinct:

  • investitiile imobiliare;
  • activele biologice productive;
  • activele corporale de explorare si evaluare a resurselor minerale.


Imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza in contabilitate in functie de prevederile contractelor incheiate intre parti, precum si legislatia in vigoare.

Inregistrarea in contabilitate a amortizarii bunului ce face obiectul contractului se efectueaza, in cazul leasingului financiar, de catre locatar/utilizator, iar in cazul leasingului operational, de catre locator/finantator.

In cazul leasingului financiar, achizitiile de catre locatar de bunuri imobile si mobile sunt tratate ca investitii in imobilizari, fiind supuse amortizarii pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale locatarului.

In cazul leasingului operational, bunurile sunt supuse amortizarii de catre locator, pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale acestuia.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Cartea Verde a Contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala. Detalii aici >>

Evaluare initiala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Evaluare initiala

O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau, in functie de modalitatea de intrare in entitate.


Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora, care pot fi recuperate de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective. Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.

Inlocuirea partilor componente

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Inlocuirea partilor componente

Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.

Potrivit art. 28 din Codul fiscal, in cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile cu valoare fiscala ramasa neamortizata, cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale se recalculeaza in mod corespunzator, prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite, si se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa.

Exemplu privind inlocuirea partilor componente

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu privind inlocuirea partilor componente

O societate detine un sistem de panouri fotovoltaice. In luna aprilie se constata necesitatea inlocuirii a cinci panouri fotovoltaice. Costul de achizitie al panourilor vechi este de 10.710 lei.

Valoarea sistemului in ansamblu este 56.000 lei, durata de viata estimata 10 ani, amortizarea cumulata la aceasta data fiind de 33.600 lei, aferenta unei durate amortizate de 72 luni amortizate.

--> Scoaterea din evidenta a panourilor partial amortizate:

     %    =   2131           Echipamente tehnologice        10.710 lei
                              (masini, utilaje si instalatii de lucru)
2813                     Amortizarea instalatiilor
                             mijloacelor de transport                  6.426 lei

6583                  Cheltuieli privind activele                   4.284 lei
                           cedate si alte operatiuni
                                    de capital                                         
 

--> Inregistrarea noii imobilizari:

 %     =    404             Furnizori de imobilizari                 18.900 lei
2131                    Echipamente tehnologice
                             (masini, utilaje si instalatii de lucru)  18.000 lei

4426                       TVA deductibila                                   900 lei

Recalcularea amortizarii se efectueaza prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite si prin majorarea cu valoarea fiscala aferenta partilor noi inlocuite si se amortizeaza pe durata normala de utilizare ramasa.

Amortizarea lunara aferenta imobilizarii initiale: [56.000 lei – 10.710 lei – (33.600 lei – 6.426 lei)]/ 4 ani x 12 luni = 377,4 lei/luna

Inregistrarea amortizarii cumulate: (377,08 lei + 377,42 lei = 754,50 lei)

               6811              =        2813                       754,50 lei
Cheltuieli de exploatare  Amortizarea instalatiilor
privind amortizarea        si mijloacelor de transport
imobilizărilor

Cartea Verde a Contabilitatii 2025 ofera informatii complete despre impozitarea microintreprinderilor, tratamentul fiscal al dividendelor, inventariere, repartizarea profitului – practic despre tot ce e important pentru un contabil. Click aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X