email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluare punctuala a unor masuri din Codul fiscal. Cum ar trebui sa vedem aceste masuri, in opinia consultantului Gabriel Biris

Impozitul pe dividendecodul fiscalproiectulcodul fiscalBirisimpozitmicrointreprinderile

In contextul in care se dezbat intens in aceasta perioada Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, iar opiniile consultantilor fiscali, reprezentatilor mediului de afaceri si oficialilor din aria politica sunt impartite, o analiza punctuala vine sa explice unele dintre aceste masuri, oferind totodata estimari cu privire la posibilitatea ca aceste masuri sa fie implementate sau nu.

Gabriel Biris a intocmit astfel o analiza pentru Cursdeguvernare.ro, urmarind punctual efectele si calitatea acestor masuri propuse de proiectul noului Cod fiscal.

De la reducerea TVA-ului, scaderea accizelor si anularea mai multor taxe si impozite, proiectul a iscat nenumarate discutii prin masurile pe care le propune.

Gabriel Biris aminteste faptul ca aceste masuri, conform calculelor facute de initiatorii proiectului, vor costa peste 16,26 miliarde lei, fiind estimat (fara sa fie oferite explicatii) ca se vor recupera 9,45 miliarde lei in prima faza.


In ce priveste impozitul pe dividende, acesta a declarat, pentru Cursdeguvernare.ro:

"... prin eliminarea impozitului pe dividende se creeaza conditiile pentru a asista la un fenomen invers celui pe care l-am vazut in 2007/2008: cresterea semnificativa a numarului de SRL-uri (sarcina fiscala efectiva 16% fata de 29,44% in prezent) in dauna PFA-urilor (sarcina fiscala semnificativ mai mare). Sa nu uitam insa: nu exista pranz gratis. Sarcina fiscala mai mica vine cu pericolul retratarii fiscale.

Acesta este motivul pentru care sustin ca se rateaza o sansa mare pentru Romania. Sper ca totusi varianta finala sa nu fie aceasta.

In ce priveste masura prin care se extinde sfera de aplicare a taxarii inverse si la transferul de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, precum si la livrarile de aur, se mentioneaza ca masura e "singura masura eficienta de combatere a fraudei de tip carusel" si ca "ar elimina complet marea frauda, costurile de rambursare a TVA" si "riscul pe care azi contribuabilii onesti il au" in fata furnizorilor cu un "comportament fiscal inadecvat".


Masura care aplica impozit de 1530/trimestru +3% pentru microintreprinderile fara angajati apare, in opinia lui Gabriel Biris, ca o "sanctiune pentru astfel de companii, impozitul fix de 6120 lei/an fiind urias". In plus, acesta a precizat ca modificarea va ingreuna intrarea pe piata a start-up-urilor.

 

In ce priveste eliminarea impozitului pe dividende, numai pentru rezidenti, Gabriel Biris a precizat: "In anumite conditii, putem avea sarcina fiscala zero pe astfel de castiguri (zero impozit pe profit + zero impozit pe dividend) - ceea ce va stimula infiintarea companiilor de tip holding in Romania. Interesant este totusi ca guvernul pastreaza impozitul pe dividend la companii (daca nu sunt indeplinite conditiile pentru scutire) si pentru nerezidenti (ceea ce va ridica probleme de discriminare fata de rezidentii unor alte state UE, deci probabil ca va trebui eliminat si pentru acestia).

Acesta a amintit si de faptul ca noua masura face ca desfasurarea activitatii prin intermediul companiilor sa fie mai eficienta fiscal decat desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Impozitul pe dividendecodul fiscalproiectulcodul fiscalBirisimpozitmicrointreprinderile


Data aparitiei: 11 Martie 2015

Votati articolul "Evaluare punctuala a unor masuri din Codul fiscal. Cum ar trebui sa vedem aceste masuri, in opinia consultantului Gabriel Biris":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X