email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantajele si dezavantajele noii legi a insolventei persoanelor fizice

legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalcomisia de insolventacreditorilichidatori

Legea insolventei persoanelor fizice sau legea falimentului personal a fost adoptata, insa multi specialisti sunt de parere ca anumite lipsuri ale noilor prevederi vor face ca procedura sa fie destul de greu de aplicat.

Un exemplu il reprezinta constituirea unei Comisii de Insolventa care nu include insa niciun reprezentant al creditorilor. HotNews.ro atrage atentia si asupra problemei pe careo reprezinta incalcarea dreptului de liber acces la instanta, dat fiind faptul ca, in anumite situatii, explica sursa, Comisia de insolventa actioneaza ca o instanta in sine, fara a da persoanei in insolventa posibilitatea de a contesta masura la judecatorie.

Se atrage astfel atentia asupra faptului ca administratorul judiciar este desemnat aleatoriu de comisia de insolventa, din randul practicienilor in insolventa, executorilor judecatoresti, avocatilor sau notarilor publici, inscrisi in Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice.

Inscrierea se va face printr-un examen, fiind insa inclusi automat practicienii in insolventa si executorii judecatoresti cu o vechime de peste 5 ani. "Aceast aspect va crea un tratament discretionar intre avocatii si notarii care trebuie sa-si exprime disponibilitatea pentru a fi inclusi pe lista speciala a administratorilor judiciari, si practicienii in insolventa ori executorii judecatoresti cu vechime mai mare de 5 ani, care vor fi inclusi automat", explica HotNews.ro.


Un alt punct slab il reprezinta faptul ca lichidarilor le sunt impuse mai multe atributii fara a fi oferite informatii suficiente. In concret, precizeaza reprezentanti ai Casei de Insolventa Transilvania,  lichidatorul poate cere denuntarea unor contracte incheiate de catre datornic. Cu toate acestea, aceasta lege "nu se completeaza cu Legea 85/2014 privind procedurile de insolventa, care reglementeaza o procedura speciala permitand administratorului judiciar sa denunte contractul in termen de 3 luni de la deschiderea procedurii in vederea maximizarii averii debitorului, ci doar cu Codul Civil, care nu permite denuntarea decat in cazul unei clauze anterioare de denuntare inserata in contract, si cu Codul de Procedura Civila, care nu reglementeaza deloc institutia aceasta. in aceasta situatie, lichidatorii s-ar putea afla in imposibilitatea indeplinirii acestei obligatii, neavand o clarificare a limitarilor acestor atributii".

Exista insa si unele beneficii, descrise de Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator Casa de Insolventa Transilvania, pentru sursa amintita mai sus:

"In ciuda deficientelor actuale, legea aduce si o serie de beneficii importante pentru persoanele fizice. Poate cel mai important este acela ca acorda o a doua sansa datornicilor de buna credinta, oferindu-le protectie in fata creditorilor. Executarile silite vor fi suspendate, iar penalitatile nu vor mai putea fi calculate, timp in care persoana in cauza poate propune esalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare si chiar un haircut al acestora, in anumite limite".

Acesta a mai precizat ca noua lege are ca obiectiv sprijinirea rau-platnicilor de buna credinta. Ramane de vazut cate astfel de cazuri vor fi deschise si ce probleme concrete vor aparea in practica.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventei persoanelor fizicelegea falimentului personalcomisia de insolventacreditorilichidatori


Data aparitiei: 21 Mai 2015

Votati articolul "Avantajele si dezavantajele noii legi a insolventei persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X