email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura lichidarii: etape si declaratii. Explicatiile specialistului

Procedura lichidarii: etape si declaratii. Explicatiile specialistului
bilantonrclichidarevector fiscal

Subiectul de astazi este procedura lichidarii in cazul unei microintreprinderi platitoare de TVA la incasare, care are cod CAEN 7022.

Firma intentioneaza sa inceteze activitatea si doreste sa afle care este data inceperii procedurii de lichidare si care sunt elementele relevante privind succesiunea declaratiilor ANAF.
 

Procedura lichidarii in cazul microintreprinderii: raspunsul specialistului

Prima etapa a operatiunilor de lichidare consta in depunerea la ONRC a unei cereri de dizolvare simultana cu lichidarea – model pretiparit de la registru (cod: 11-10-150), in care, la punctul 4.6, se bifeaza atat „dizolvare”, cat si „lichidare”, cerere insotita de o serie de documente juridice, intre care hotararea AGA (hotararea asociatului unic) de aprobare a dizolvarii cu lichidare simultana, imputernicire pentru persoana care depune actele, dovada platii taxelor la ONRC si de publicare a hotararii AGA in Monitorul Oficial Partea a IV-a (taxele se achita direct la ONRC).

In baza cererii, ONRC elibereaza societatii certificatul de mentiuni privind dizolvarea cu lichidare.

Prin acest demers, societatea a intrat intr-un proces juridic de dizolvare, care va avea efect radierea societatii.
In opinia expertului, data inceperii procedurii de lichidare este data hotarata de asociati.
 
Procedura efectiva de lichidare si, implicit, de radiere poate incepe abia dupa trecerea unei perioade obligatorii de 30 de zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial, Partea a IV-a, a hotararii de dizolvare cu lichidare simultana, perioada in care eventualii creditori/opozanti pot ataca decizia (pot face opozitie la dizolvarea si lichidarea societatii).

Insa, daca din punct de vedere juridic societatea nu trebuie sa intreprinda nimic de la data depunerii actelor la ONRC, in prima etapa, pana la implinirea celor 30 de zile de la data Monitorului Oficial in care este publicata AGA, din punct de vedere fiscal, incepand cu data certificatului de mentiuni, societatea are obligatia depunerii doar la ANAF (nu si la ONRC) a bilantului de lichidare (nu bilantul de radiere, pe zero).

Bilantul de lichidare se intocmeste pe baza soldurilor existente intr-o balanta intocmita la data hotararii celor doi administratori, din etapa I, indiferent de informatiile inscrise in acea balanta.
 
Potrivit art. 28 alin. (1) si  (1^1), societatea dumneavoastra are obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, aceasta obligatie fiind aplicabila si in cazul lichidarii.
 
Potrivit art. 27 alin. (9) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 actualizata, exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa.
 
Dupa terminarea lichidarii societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, lichidatorii trebuie sa intocmeasca situatia financiara si sa propuna repartizarea activului intre asociati, conform art. 263 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990.
 
Prin urmare, trebuie sa intocmiti doua S1039: unul pt perioada 01.01.2020 - data inceperii lichidarii (etapa 1) cu bifa la prima casuta de incepere lichidare (acest bilant nu se depune la ONRC, avand doar scop special, de informare a eventualilor creditori ai societatii), si unul pentru perioada data inceperii lichidarii - data finalizarii lichidarii (etapa 2) cu bifa la casuta 2 pentru terminare lichidare (situatia financiara de lichidare pe zero).
 
Din punct de vedere economic si comercial, societatea isi urmeaza cursul activitatii sale, efectuand operatiuni specifice activitatii sale.
 
Operatiunile economice se analizeaza si se gestioneaza din punct de vedere contabil si fiscal fara a se tine cont de faptul ca societatea este in curs de dizolvare cu lichidare.

De asemenea, societatea calculeaza taxe si impozite si depune declaratii conform vectorului sau fiscal, la termenele respective.
 
Dupa trecerea a 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Partea a IV-a, a hotararii de dizolvare cu lichidare simultana (AGA ce a fost depusa la ONRC in etapa I, inainte de eliberarea certificatului de mentiuni) – perioada in care eventualii creditori pot depune opozitie la dizolvarea societatii –, urmeaza indeplinirea formalitatilor din etapa a II-a.
 
A doua etapa (al doilea pas):
Aceasta etapa este etapa imediat premergatoare radierii societatii.

In aceasta etapa, pana la depunerea documentelor la ONRC pentru radiere, in contabilitate trebuie inchise soldurile, calculate si platite eventuale impozite ce rezulta din lichidare si depuse declaratii fiscale conform vectorului fiscal.

Documentul contabil final care se intocmeste si se depune atat la ANAF, cat si la ONRC este bilantul de radiere (pe zero), intocmit dupa inchiderea tuturor conturilor din balanta.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de - Olguta Crevelescu - Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilantonrclichidarevector fiscal


Data aparitiei: 07 Iulie 2020

Votati articolul "Procedura lichidarii: etape si declaratii. Explicatiile specialistului":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

    • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

  • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

    • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

  • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

    • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

  • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

    • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

  • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

    • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

  • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

    • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X