Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

PFA-urile ar putea fi obligate sa incheie contracte de munca. Reincadrarea veniturilor ramane o problema

Data aparitiei: 22 Mai 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFAreincadrarea activitatilorprofesii liberliber profesionistisalariiimpozitareacontracte

Circa 600 mii de persoane cu activitati independente ar putea fi obligate sa incheie contracte de munca pentru care impozitarea este de trei ori mai mare, in conditiile in care se mentin prevederile din proiectul de Cod fiscal referitoare la reincadrarea veniturilor.

Potrivit Capital.ro, Guvernul admite erorile in taxarea PFA și a liber profesioniștilor ca salariati, prin decizia de a le sterge datoriile, insa acest fapt nu repara cauzele problemei.

Astfel, liber profesionistii vor sa stie cum va afecta aceasta modificare veniturile, cum va actiona ANAF in aceasta privinta si daca aceste venituri vor fi taxate ca salarii sau vor fi exonerate odata cu "amnistia", scrie Capital.ro.

"Situatia acestor persoane continua sa fie echivoca pentru ca problema  de fond, reincadrarea activitatilor independente, ramane. Codul fiscal, in baza caruia ANAF a facut controale si a putut sa reconsidere unele venituri ca salarii, cu plata tuturor impozitelor si contributiilor, este inca in vigoare. Desi sunt anuntate modificari din 2016, prin proiectul de Cod fiscal, aprobat de guvern si trimis parlamentului, prevederile privind reincadrarea nu se schimba dramatic, asa cum ar fi de asteptat de vreme ce executivul si-a recunoscut greseala. in ciuda tuturor schimbarilor anuntate, in fapt, nimic nu se schimba. Cel putin, deocamdata", scrie aceeasi sursa.

In ce priveste aceasta problema, Alin Chitu, partener TZA Consultanta fiscala, a declarat pentru aceeasi sursa urmatoarele:

"Proiectul noului Cod Fiscal pastreaza in mare masura criteriile aplicate si acum (sunt doar rescrise, insa pe fond sunt similare). in ciuda faptului ca noul proiect de cod fiscal a fost deja adoptat de Senat, guvernul a precizat lucreaza la un nou set de reglementari privind reclasificarea. Se pare ca acesta este inspirat de legislatia americana si ca va fi implementata o procedura in baza unui chestionar care va fi dezvoltat in perioada urmatoare. Probabil ca, in acest mod, se va ingreuna si mai mult partea formala a administratiei si astfel va creste costul de conformare si de administrare".


Reincadrarea poate depinde astfel de decizia inspectorilor ANAF, fapt care mentine temerile PFA-urilor in aceasta privinta.

"Diferenta de impozitare este considerabila. Daca, in acest moment, PFA au impozitare efectiva de 26%, in cazul reconsiderarii trebuie sa plateasca 75%. in plus, reconsiderarea inseamna ca obligatiile sunt calculate de fisc din momentul inceperii activitatii, pana la cinci ani in urma, acoperind perioada de prescriptie. Pentru anii anteriori, se adauga dobanzi si penalitati de 18,5% pe an", a explicat Capital.ro.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X