In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care vinde angajatilor proprii marfuri, la un pret mai mic decat pretul practicat pe piata cu clientii sai. Diferenta de pret este tratata ca avantaj in natura acordat salariatilor si se impoziteaza ca atare la angajat.
Care este monografia de inregistrare, conform Ordin 1802/29.12.2014, in contabilitate a acestui avantaj acordat salariatilor (diferenta pret marfa)? Care sunt implicatiile fiscale aferente acestei spete?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit prevederilor art. 55 din Codul Fiscal sunt venituri impozabile orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii.
Avantajele, includ cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.
Potrivit prevederilor normelor metodologice date in aplicarea art. 55 avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatii care le acorda.
Veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.
Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala.
Inregistrarea in contabilitate a avantajelor in natura acordate se face de regula prin rticolul contabil
- inregistrarea dreptului de a primi marfuri ca plata
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
6421 = 421
- plata in marfuri
421 = 345, 347, 371
In situatia in care salariatii platesc bunurile primite la un pret mai mic decat pretul practicat cu clientii, operatia este o vanzare de bunuri iar avantaj in natura este considerat diferenta intre pretul de vanzare practicat si contraprestatia primita.
In aceasta situatie avand loc o vanzare la un pret mai mic, avantajul in natura nu se inregistreaza se adauga doar la statul de salarii in vederea retinerii contributiilor sociale si a impozitului aferent.
Vanzarea bunurilor catre salariati la pret de 700 lei, valoarea justa fiind de 1.000 lei
461/analitic = % 700
707
4427
Incasarea bunurilor vandute
5311 = 461 700
descarcarea de gestiune a marfurilor
% = 371 1.000
607 700
378 300
Inregistrarea avantajului in natura acordat se face numai pe statul de salarii cu suma de 300 lei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar