Atestatul de producator se elibereaza, in conformitate cu prevederile Legii 145/2014 si a OMADR 2408/2014, persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica.
Exercitarea activitatilor de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie de catre producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator se realizeaza in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.Pentru achizitia de produse agricole pe baza de borderou de la persoane fizice, platitorul de venit nu are obligatia calculului, platii si declararii impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea revenind persoanei fizice in functie de situatia in care se incadreaza (venituri din activitati agricole impozabile sau nu, conform art. 71 – 72 din Codul fiscal).
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Prevederile care impuneau asemenea obligatii in sarcina platitorului de venit privind retinerea la sursa a impozitului pe venit sunt abrogate odata cu 1 februarie 2013. Veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII titlul III din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 73 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
Conform pct. 149 indice 2 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole mentionate la art. 71 alin. (1) lit. a) – c) din Codul fiscal, care includ veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 73 din Codul fiscal, sunt impozabile la nivelul persoanei fizice indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
In aceste conditii, platitorul de venit nu are obligatii cu privire la retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, plata acestora revenind persoanei fizice in functie de situatia in care se incadreaza. Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:
a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.
Raspuns oferit pentru
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete