In cazul de mai jos, avem ca subiect o societate care presteaza urmatoarele servicii:
- ambalare in Romania a unui produs care va pleca in China
- servicii de amanare pentru acelasi produs
- transportul bunului respectiv este efectuat de catre o firma din Romania care factureaza in regim de scutire. Societatea va refactura acest transport firmei din China plus un comision.
Se intocmeste o singura factura catre firma din China. Factura cuprinde ambalarea, amararea si transportul (cu comisionul aferent).
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Beneficiaza firma de scutire de TVA pentru toate cele trei servicii? Daca raspunsul este afirmativ, ce documente justificatoare trebuie sa avem atasate? Pentru serviciul de transport suntem considerati casa de expeditii? Ce cod CAEN ar trebui sa avem in statut?
Pentru serviciile de transport refacturate societatea aplica structura de comisionar prevazuta la art. 129 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 6 alin. 3-4, pct. 7 alin. 1-2 si pct. 19 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare. Astfel, se considera ca fiecare persoana a primit si a prestat in nume propriu serviciul respectiv, fiecare tranzactie tratandu-se ca o prestare separata si impozitata distinct, chiar daca serviciul respectiv este prestat direct catre beneficiarul final. Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.
In cazul prezentat se considera ca societatea a prestat ea insasi serviciile de transport catre firma din China, nefiind totusi nevoie ca sa aiba inscris in obiectul de activitate efectuarea de servicii de transport marfa (nu presteaza ea insasi servicii de transport, ci doar le refactureaza).
Conform art. 133 alin. 7 lit. a din Codul fiscal si pct. 15^1 din Normele metodologice de aplicare, daca beneficiarul este o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii este considerat a fi in Romania pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale si servicii de transport de bunuri efectuate in Romania.
Ca atare, pentru serviciile de ambalare si amarare, precum si pentru transportul bunurilor intre doua puncte din Romania, se poate aplica scutirea de TVA cu drept de deducere prevazuta de art. 143 alin. 1 lit. c din Codul fiscal pentru serviciile legate direct de exportul de bunuri, care se justifica pe baza documentatiei prevazute de art. 4 alin. 2 si alin. 8 din Instructiunile aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv: factura, contractul incheiat cu beneficiaruil, documente specifice de transport, documente din care sa reiasa ca serviciile de ambalare si amarare sunt legate direct de exportul unor bunuri si documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au si fost exportate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist